A téli ünnepségek alatt az egyik legnépszerűbb parti étel a fondu. Azonban ez sokunk számára macerás lehet, hiszen csak akkor sikeres valóban, ha megfelelő sajtokat alkalmazunk hozzá. Létezik azonban egy jóval egyszerűbb étel, a sült Camembert sajt, amely a franciák kedvenc téli csemegéje. A sajt Magyarországon is könnyen beszerezhető – sütése szuper egyszerű és változatosan elkészíthető. A franciák csupán fokhagymát és fásszárú zöldfűszert nyomnak bele, és a saját dobozában sütik ki – de lehet bele diókat vagy mogyorókat is nyomkodni. Sütés előtt vagy után le lehet önteni mézzel, kompóttal, juhar sziruppal, likőrrel és egyéb mázokkal, lekvárokkal stb. Nagyon finom gyümölcsökkel sütve is – pl alma, körte, gránátalma, füge, áfonya vagy aszalt gyümölcsökkel (pl. datolya, szilva) tálalva.
Az alábbi változat egy klasszikus francia recept – rozmaringgal és fokhagymával készül, de kakukkfűvel is szokás. Tálaljuk csemege uborkával, paprika szeletekkel és krutonnal, de crostini, friss bagett, tortilla vagy burgonya chips is tökéletes a mártogatásra.
Hozzávalók
- 1 egész Camembert a dobozában
- 1 hosszú szár rozmaring (vagy 3 szál kakukkfű)
- 1 gerezd fokhagyma
- Kevés olívaolaj vagy kirsh / vermut / édes fehérbor
- Tálaláshoz: méz (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük. A sajtot kicsomagoljuk a viaszpapírból, majd visszatesszük a fa dobozba és egy nagy tepsi közepére helyezzük.
- A fokhagymát felszeleteljük, a rozmaringot 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
- Egy késsel a sajt tetején kis vágásokat ejtünk, majd mindegyikbe belenyomunk egy fokhagyma szeletet és egy rozmaring darabot.
- Kevés olajjal vagy alkohollal leöntjük. Lefedjük a doboz tetejével, majd a sajtos dobozt egy lapos tepsibe helyezzük.
- 15-20 percig sütjük. Akkor jó, amikor a sajt megolvadt, azaz folyékony, amikor belevágunk.
- Kevés mézzel leöntve tálaljuk.
Egyéb verziók
- Sült camembert fügével
- Sült camembert múmia
- Sült camembert áfonya szósszal
- Tésztában sült camembert áfonya mártással
- Kékáfonyás sült camembert
Kapcsolatos receptek