A következő fügés-narancsos muffin egy angol verzió, valójában a hagyományos cupcake tésztáját dobjuk fel narancshéjjal és füge darabokkal. Szuper sütemény ünnepekre és különleges alkalmakra..
Hozzávalók
- 15 dkg puha vaj vagy margarin
- 15 dkg kristálycukor (lehetőleg nád)
- 3 db tojás
- 15 dkg sütőporos liszt
- 1 narancs reszelt héja és leve
- 15 dkg füge
- 2 ek méz
- Dekorációhoz: 1 db füge
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra beállítjuk.
- Elektromos habverővel a cukrot és a vajat világos krémmé verjük.
- Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és 1-1 kanálnyi lisztet, miközben verjük tovább a krémet. Hozzáadjuk a maradék lisztet, belereszeljük a narancs héját. Lapáttal óvatosan átforgatjuk.
- A fügéket megmossuk, megtöröljük, 1 centis darabokra felaprítjuk, majd a tésztába forgatjuk.
- A tésztát egy papírkosárkákkal kibélelt muffinformába vagy szilikon formákba töltjük.
- A fügét gerezdekre vágjuk. Mindegyik muffin tetejére nyomunk egy-egy szeletet.
- A bemelegedett sütőben a tortácskákat 20 percig világosra sütjük.
- Közben a narancs levét kicsavarjuk és a mézzel sűrű sziruppá főzzük.
- A szirupot a muffinokra kanalazzuk, a formában kb 15 percig hűlni hagyjuk, majd egy rácsra áthelyezzük őket.
Tippek
- A liszt lehet teljes kiőrlésű vagy glutén-mentes is (ezek a verziók egészségesebbek).
- A narancs lehetőleg legyen bio vagy legalább fényezetlen!
- A szirupot nehéz aljú lábasban főzzük sziruppá, és alacsony hőfokon – különben könnyen megég!
- A fügés-narancsos muffin ideális ünnepi alkalmakra – pl karácsonyra, Valentin napra, Halloween party-ra. Remekül kísér angol délutáni teát vagy reggeli kávét is!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu