A spanyol konyha egyik jellegzetessége a tengeri herkentyűk és a paprikás kolbász kombinációja. A következő kolbászos kalamári leves is erre a párosításra alapszik, amely fantasztikus ízvilágot eredményez..
Hozzávalók
- 40 dkg konyhakész kalamári
- 15 dkg chorizo főzőkolbász
- 1 vöröshagyma
- 1 zellerszár
- 1 db sárgarépa
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 konzerv aprított paradicsom
- 1 L hal alaplé
- Fél tk őrölt római kömény
- 1 db babérlevél
- só, bors, aprított zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A kalamárikat felszeleteljük, átmossuk, lecsurgatjuk.
- A kolbászt felkockázzuk, majd egy lábasban, alacsony hőfokon zsírjára sütjük.
- Közben felaprítjuk a hagymát és fokhagymát, felszeleteljük a zellerszárat és a répát. Ezeket a sült kolbászhoz adjuk, 3-4 percig pároljuk, közben kevergetjük.
- Amikor a zöldségek kissé megpuhultak, a hagyma üveges, felöntjük a hallevessel, paradicsommal, majd hozzáadjuk a római köményport és a babérlevet.
- Forráspontig melegítjük, majd hozzáadjuk a kalamárit.
- Fedő alatt 25-30 percig rotyogtatjuk. Tálalás előtt sózzuk, borsozzuk, zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Tippek
- A kalamári lehet fagyasztott is – ezt általában már feleszeltetve lehet kapni, így könnyebb lesz a dolgunk. De használat előtt engedjük fel!
- A levest elkészíthetjük tenger gyümölcsei keverékkel is – ez általában konyhakész, pontosabban előfőzött, így elég az utolsó 5 percben a leveshez adni.
- A levest tálaljuk friss kenyérrel, zsemlével vagy kenyér lepénnyel, sós pogácsával.
- Chorizo helyett alkalmazhatunk magyaros, füstölt főzőkolbászt is.
- A kolbászos kalamári leves egy szuper tengeri halleves verzió, érdemes kipróbálni! Kezdők számára sem lesz kihívás.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu