A babos chili a chili con carne vegetáriánus verziója, népszerű tex-mex éttermekben, ahol chili sin carne a neve. Házilag is nagyon egyszerűen elkészíthető, különösen az alábbi verzió..
Hozzávalók
- 1 tk olaj
- 1 vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál zellerszár
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriandermag
- Fél tk chilipor
- 1 konzerv barnabab (400ml)
- 1 konzerv aprított paradicsom (400ml)
- 3 dl zöldségleves
- 1 kápia vagy kaliforniai paprika (piros)
- 1 nagy maréknyi friss koriander
- Néhány szelet lilahagyma
- Görög joghurt vagy krémes joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát, zellerszárat és sárgarépát felaprítjuk, majd felforrósított olajban puhára sütjük.
- Hozzáadjuk a fokhagymát és a fűszereket, 1 percig kevergetjük.
- A babot lecsurgatjuk, vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, majd a hagymához adjuk. Felöntjük az alaplével és a paradicsommal.
- Közben a paprikát kis kockákra aprítjuk, a paradicsomos babhoz adjuk.
- Felforraljuk, majd 15-20 rotyogtatjuk. Amikor a mártás sűrű, a zöldségek puhák (de nem mállósak!), akkor jó.
- Belekeverjük a koriander felét. A másik felét felaprítjuk.
- Tálalás előtt megszórjuk a korianderrel és a hagyma szeletekkel.
- Joghurttal tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt rizzsel vagy pitta kenyérrel. A maradékot tortilla lapba becsavarhatjuk, amely remek parti, piknik étel lehet.
- Figyelem: az étel csípős, gyerekek számára nem ajánlott. Persze a chiliport lehet redukálni, bár úgy már nem chiliről lesz szó…
- Barnabab helyett tarka vagy fehérbabot is alkalmazhatunk.
- A babos chili ideális hétköznapi étel, különösen sörözés kísérőjeként. Ideális vegetáriánus, vegán, diétás és egészségtudatos étrendekbe is.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu