Nyári grill-partik egyik legkedveltebb körete a krumplisláta. A következő citromos krumplisaláta vizitormával kiegészítve lesz különleges. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 25 dkg újburgonya
- 1 babérlevél
- 2 szál menta
- Fél tk koriandermag
- 4 szál újhagyma
- Fél citrom leve és reszelt héja
- 3 ek olívaolaj
- 2 maréknyi vizitorma
Elkészítés
- A krumplikat átdörzsöljük, majd egy lábasba szórjuk. Hozzáadjuk a babérlevelet és az egyik szál mentát, hideg vízzel felöntjük. Kissé megsózzuk, felforraljuk, majd 15 percig főzzük. Lecsepegtetjük.
- Közben a hagymákat átlósan felszeleteljük, a citrom héját lereszeljük és kicsavarjuk a levét.
- Egy kis serpenyőben a koriandermagokat megpörköljük, majd felöntjük az olajjal. Kissé felmelegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről. Belekeverjük a citrom héját és levét, majd a zöldhagyma szeleteket.
- A főtt krumplikat félbevágjuk, egy tálaló edénybe szórjuk. Sózzuk, borsozzuk, majd leöntjük az olajos-citromos újhagymával.
- Rászórjuk a vizitormát, két nagy salátavillával óvatosan elkeverjük.
- Rászórjuk a másik mentaszár leveleit, majd citrushámozóval citromhéj csíkokat hámozunk a tetejére.
- Langyosan tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk grillezett húsok köreteként – különösen passzol bárányhús vagy steak mellé.
- Vigyázzunk arra, hogy a krumplit ne főzzük túl!
- Lehetőleg jó minőségű, bio, nem szétfövő (pl Jersey Royal) burgonyát alkalmazzunk – nem szükséges megpucolni, a héjában rejlik a vitamin túlnyomó része!
- Vizitorma helyettesíthető egyéb zsázsafélével. Ha nincs, rukkola is jó.
- Ideálisan melegen vagy langyosan fogyasszuk – bár hidegen is tálalható, de ebben az esetben csakis tálalás előtt keverjük el a vizitormával és szórjuk rá a mentaleveleket!
- A citromos krumplisaláta vizitormával ideális köret lehet családi-baráti ebédek alkalmával, kerti partikon. Mivel vegán, így méregtelenítés alatt is fogyasztható, továbbá passzol diétás, egészségtudatos étrendekbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu