A sós muffin hasonlít a pogácsához, de sokkal egyszerűbben és élesztő nélkül elkészíthető. Az alábbi spenótos-sajtos muffin egy szuper ínyencség vendégváró alkalmakra, piknikre, lustálkodó hétvégékre..
Hozzávalók
- 10 dkg bébi spenót
- 2 dl tej
- 3 dkg vaj
- 1 tk sütőpor
- 1 tk szódabikarbóna
- 25 dkg egészséges liszt
- 3 dkg reszelt sajt (pl parmesan)
- Negyed tk őrölt cayenne vagy csemege paprika
- 1 tojás
- kb 15 dkg kecskesajt
Elkészítés
- A tejet és vajat felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, hozzáadjuk a lemosott spenót leveleket. Gyöngyözésig melegítjük, lehúzzuk a tűzhelyről. Lefedve hűlni hagyjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, majd elkeverjük a szódabikarbónával, sütőporral, paprikával és végül a reszelt sajttal.
- A tejes spenótot botturmixszal eldolgozzuk, belekeverjük a tojást, majd a lisztes keverékhez öntjük. Lapáttal óvatosan elkeverjük.
- Egy kiolajozott muffin sütőformát vagy szilikon muffinformákat félig megtöltünk a spenótos tésztával. Egy-egy kiskanálnyi kecskesajtot szedünk a tetejükre, majd lefedjük a maradék tésztával. Mindegyik muffin tetejére teszünk egy kis darab kecskesajtot, amiket kissé a tésztába nyomunk.
- A bemelegedett sütőben 20-25 percig világosbarnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
Tippek
- Langyosan vagy hidegen is fogyasztható.
- Langyosan ideális ebéd lehet egy zöldsalátával párosítva – hidegen ideális parti falat, nassolnivaló. Uzsonnára, kirándulásra, piknikre is becsomagolhatjuk!
- Liszt: a liszt lehet teljes kiőrlésű búza, tönkölybúza vagy rozs liszt. Glutén-menets lisztkeverékkel vagy barnarizs liszttel is elkészíthető.
- Parmesan sajt helyett bármi pikáns, kemény sajtot alkalmazhatunk – a kecskesajtot helyettesíthetjük feta sajttal.
- A spenótos-sajtos muffin szuper egyszerű, kezdők számára sem lesz kihívás!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu