Ez a pikáns sütőtök és vöröslencse dhal nagyon jól esik hideg napokon. Tálalhatjuk vegán főételként basmati rizzsel, vagy egy indiai menü keretében. Ez egy enyhe változat, de adhatunk hozzá apróra vágott chilit vagy több chiliport.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es gyömbér
- ½ sütőtök
- 2 kis szál sárgarépa
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 tk római köménymag
- 1 tk mustármag
- 1 tk őrölt koriandermag
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk garam masala por
- ½ teáskanál kurkuma por
- ½ teáskanál chili por
- 2 érett paradicsom apróra vágva
- 1 db csillagánizs
- 1 kis db fahéj kéreg
- 1 db babérlevél
- Néhány db curry levél
- 1 csésze vöröslencse, alaposan leöblítve
- Víz
- Só, bors
- Friss Citromlé
Elkészítés
- A hagymát, fokhagymát és a gyömbért vékonyan felszeleteljük. A sütőtököt meghámozzuk és felkockázzuk. A sárgarépát apró darabokra vágjuk.
- Egy lábasban felforrósítjuk az olajat, és megdinszteljük a hagymát kb5 percig, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, a mustármagot és a köménymagot.
- Pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a fűszerporokat, egy percig illatosra keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott paradicsomot. Egy percig keverjük, majd belekeverjük a lencsét.
- Hozzáadjuk a felaprított sütőtököt és sárgarépát, átkeverjük, hogy a fűszerek alaposan bevonják. Sózzuk, borsozzuk.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a zöldségeket, majd hozzáadjuk a babérlevelet, csillagánizst, fahéjat és a curryleveleket.
- Felforraljuk, lefedjük, és alacsony hőfokon körülbelül 25-30 percig rotyogtatjuk, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Burgonyatörővel pépesre törjük a sütőtököt, egy sűrű, krémes állagú főzeléket kapunk. Néhány csepp citromlével tálaljuk. Adhatunk hozzá egy apróra vágott korianderleveleket is.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu