A nyár folyamán az egyik legegészségesebb leves a paradicsomleves – elkészíthető rengeteg módon, így nem lehet megunni. Ennek az olaszos sült paradicsom és cukkini krémeves első felvonását előre el lehet készíteni, pl amikor a sütőben valami süteményt vagy húsfélét sütünk. Később csupán hozzáadjuk az alaplevest és a bazsalikomot, és pronto kész az ebéd vagy vacsora. Ha nem adunk hozzá túl sok alaplevest, akkor egy sűrű mártást kapunk, amely tökéletes tészták, lepények, pizzák, raguk stb készítéshez is.
Hozzávalók
- 6 közepes érett paradicsom
- 1 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 sárgarépa
- 1 közepes cukkini
- 1 evőkanál kakukkfű levél
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 teáskanál vörösborecet
- 500-750 ml csirke- vagy zöldségalapleves
- 1 marék friss bazsalikomlevél
- Só, bors
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- Félbe vágjuk a paradicsomokat, majd vágott oldallal felfelé, egy nagy tepsibe helyezzük őke.,
- Meghámozzuk a hagymát, majd vékony gerezdekre vágjuk. 2 cm-es darabokra vágjuk a sárgarépát, a cukkinit pedig kb 3 cm-es darabokra. Mindezeket a paradicsom köré dugdossuk, a fokhagyma gerezdekkel együtt (hámozatlanul, de kissé összezúzva). A kakukkfű levelekkel megszórjuk, majd az olajjal és az ecettel leöntjük. Sózzuk, borsozzuk.
- 25-30 percig sütjük.
- Amikor a zöldségek puhák, egy tálba átszedjük, ha nem azonnal készítjük a levest, hűlni hagyjuk, és felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk lefedve.
- Mindent egy lábasba töltünk, beleértve a sütés során keletkezett szószt is. Eltávolítjuk a fokhagyma héját.
- Beleöntjük az alaplevest, felforraljuk, majd 5 percig főzzük, és hozzáadjuk a bazsalikomot.
- Botmixerrel krémessé pürézzük a levest. (Ha a leves túl sűrű, adjunk hozzá alaplevest, és melegítsük fel újra!)
- Melegen, kevés citromlével és frissen őrölt borssal tálaljuk.
Kapcsolatos receptek