Amikor a sütő be van kapcsolva, érdemes a másik polcot is kihasználni pl zöldségek sütésére, amiket későbbi ételek készítéséhez alkalmazunk. Ilyen pl a paradicsom. Előre sütött paradicsomból fantasztikus leveseket, főzelékeket, mártásokat, mártogatósokot készíthetünk. Példa erre ez a tuti egyszerű sült paradicsom és brokkoli krémleves, amely szuper egészséges, alacsony szénhidráttartalmú, és alacsony kalóriatartalmú is, ha olajpermetet használunk.
Hozzávalók
- 6 közepes, érett paradicsom
- 1 nagy hagyma
- 1 fej fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 20 dkg brokkoli
- 7.5 dl zöldség alapleves
- 1 kis csokor friss koriander vagy zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A paradicsomot, hagymát és a fokhagymát félbevágjuk, majd egy tepsiben elrendezzük. Leöntjük az olajjal, és sózzuk, borsozzuk.
- A tepsit előmelegített sütőbe tesszük (180 ° C -ra állítva), kb. 30 perc a zöldségeket puhára sütjük. A tepsit kivesszük a sütőből, a zöldségeket hűlni hagyjuk, majd eltávolítjuk a hagyma és a fokhagyma héját. A húsukat, a paradicsomot és a sütés során keletkezett szószt egy befőttes üvegben tároljuk a hűtőben, vagy egyből folytatjuk a receptet.
- A sült zöldségeket egy lábasba töltjük. A brokkolit (a szárával együtt) durván feldaraboljuk, a lábashoz adjuk. Felöntjük az alaplevessel, forráspontig melegítjük, majd alacsony hőfokon 10-15 percig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a zöldpetrezselymet. Botmixer segítségével sima vagy durva állagú krémlevessé pürézzük.
- Kevés citromlével vagy almaecettel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu