
Mivel Indiában alapétel, több száz különböző dahl létezik, valójában mindenkinek van valami házias receptje. A dhal többfajtae lencsével, szárazborsóval, szárazbabbal elkészíthető, de a vöröslencse a legpraktikusabb, ugyanis nem igényel előzetes áztatást, és a dalh 20 percen belül elkészül. Ez a spenótos vöröslencse dhal nem a hagyományos temperálással készül, hanem mindent egy edényben főzzünk. A kurkuma gyökér helyettesíthető kurkuma porral (½ teáskanál szükséges). Basmati rizzsel vagy egy indiai menü keretében tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 fej vörös hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 cm-es darab gyömbér
- 2 cm kurkuma gyökér
- 1 sárgarépa
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 tk római köménymag
- 1 tk koriandermag
- 1 tk mustármag
- 1 tk garam masala fűszerkeverék
- 1 evőkanál sűrített paradicsom
- ½ teáskanál chili por
- 2 érett paradicsom, apróra vágva
- 1 db csillagánizs
- 1 db babérlevél
- Néhány darab currylevél
- 1 bögre vöröslencse, leöblítve
- só és bors
- citromlé
- Víz
Elkészítés
- Finoman felaprítjuk a hagymát, fokhagymát, kurkumát és a gyömbért.
- A sárgarépát apró darabokra vágjuk.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és 5 percig megdinszteljük benne a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát, gyömbért, kurkumát, a mustárt, római köménymagot, koriandermagot.
- Pár percig keverjük, majd hozzáadjuk a garam masala-t és a sűrített paradicsomot.
- Egy percig illatosra keverjük, majd hozzáadjuk az apróra vágott friss paradicsomot és a sárgarépát.
- Egy percig keverjük, majd belekeverjük a lencsét. Sózzuk, borsozzuk.
- Felöntjük annyi vízzel, hogy mindent jól ellepjen, majd hozzáadjuk a babérlevelet, csillagánizst és a curryleveleket.
- Felforraljuk, lefedjük és alacsony hőfokon körülbelül 20-25 percig rotyogtatjuk, amíg a lencse megpuhul.
- Hozzáadjuk a spenótot, újra lefedjük a lábast, és további 5 percig főzzük.
- Jól összekeverjük, majd tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
