A spenótos babburger egy újabb példa arra, hogy egy hamburger élvezetes lehet hús nélkül is. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető, egészséges, és kimondottan laktató is.
Hozzávalók
- 1 ek olaj
- 1 zöld chili
- 35 dkg fagyasztott spenót
- Negyed tk cayenne por
- Negyed tk őrölt fahéj
- Negyed tk szerecsendió
- 1 kis (fényezetlen) citrom reszelt héja
- 1 vörösbab konzerv (40 dkg)
- 1 tojás
- Zsemlemorzsa vagy glutén-mentes morzsa
Elkészítés
- A chilit magtalanítjuk, felaprítjuk, majd 1 teáskanálnyi olajban 1 percig megpirítjuk.
- Hozzáadjuk a fagyasztott spenótot, fedő alatt 5 percig puhára pároljuk.
- Hozzáadjuk a fűszereket, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Fedő nélkül tovább sütjük – amikor minden lé elpárolog, lehúzzuk a tűzhelyről, hűlni hagyjuk.
- A babot lecsurgatjuk, leöblítjük, majd lecsepegtetjük. Egy krumplitörővel pépessé törjük. Elkeverjük a spenóttal és a reszelt citromhéjat, majd gombócokat formálunk a masszából. Ezeket a két tenyerünk között kissé lelapítjuk.
- A felvert tojásban, majd a zsemlemorzsában a korongokat megforgatjuk, forró olajban kisütjük.
Tippek
- Tálaljuk pita kenyérbe töltve, vagy tortilla lapon – coleslaw saláta különösen passzol mellé.
- A tojás vegán étrendet követők számára el is hagyható, így méregtelenítés alatt is fogyasztható (de csak akkor, ha a morzsa barnarizs vagy kukorica dara alapú).
- Lisztérzékenyek glutén-mentes morzsával, darával helyettesíthetik a zsemlemorzsát.
- Úgy is elkészíthető, hogy a tojást és zsemlemorzsát a masszába keverjük.
- A spenótos babburger egy érdekes vegetáriánus verzió, kiválóan passzol egy egészséges étrendbe. A fenti adagból 6-8 hamburgert tudunk készíteni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu