A vöröslencse főzése során szétfő, így ideális levesek és főzelékek készítéséhez. A pikáns vöröslencseleves egy nagyon finom, arab verzió, amit érdemes kipróbálni. Ráadásul szuper egészséges is..
Hozzávalók
- 70 dkg sütőtök
- 35 dkg érett paradicsom
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 kis sárgarépa
- 2 ek olívaolaj
- Fél tk szárított chili pehely
- 1 tk őrölt római kömény
- 1 tk őrölt koriander
- 1 tk édespaprika
- 5-6 dl zöldségleves
- 10 dkg vörös lencse
- Tálaláshoz: görög joghurt, őrölt szömörce
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A sütőtököt megpucoljuk, magtalanítjuk, kockákra felvágjuk. A paradicsomokat félbevágjuk, a fokhagymákat megpucoljuk, a répát felaprítjuk.
- A zöldség darabokat egy tepsiben egyenletes elrendezzük, lelocsoljuk az olajjal, megszórjuk a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk A tepsit fóliával leborítjuk, és kb 1 órán át puhára sütjük. Akkor jó, ha a zöldségek puhák, és kicsit karamellizálódtak.
- A zöldségeket egy lábasba áttöltjük, felöntjük a forró leves felével, botturmixal pürézzük. Hozzáadjuk a lencsét és a maradék alaplevest. Felforraljuk, 20 percig a lencsét puhára főzzük.
- Tányérokba töltjük, joghurttal és őrölt szömörcével megszórva tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk lapos kenyérrel vagy lepénnyel – pl pita kenyérrel.
- Ha szükséges, adjunk hozzá több levest – sűrűbb változata viszont főzelék is lehet.
- Ideális méregtelenítés alatt – ebben az esetben tálaljuk tönköly zsemlével vagy árpás pogácsával.
- A szömörce egy közép-kelet ázsiai fűszer, arab vagy zsidó delikben lehet kapni. De helyettesíthetjük pörkölt koriander, római kömény tört keverékével is.
- A pikáns vöröslencseleves nem csupán finom, de nagyon egészséges is, remekül passzol egy egészséges étrendbe.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu