A következő pikáns karamellizált hagymalekvár nem csupán sajtok, sültek, felvágottak mellé fantasztikus kísérő, de szuper egyszerű az elkészítése…
Hozzávalók
- 1.5 kg vöröshagyma
- 3 ek olívaolaj
- 30 dkg világos muscovado cukor
- 2 dl vörösborecet
- 3 ek balzsamecet
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 ek magos mustár
- Fél tk só
- Negyed tk fűszerpaprika
- Negyed tk szárított chilipehely
Elkészítés
- A hagymákat megpucoljuk, félbevágjuk és vékonyan felszeleteljük.
- Az olajat egy nehézaljú lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a hagymaszeleteket, 10 percig alacsony hőfokon puhára sütjük.
- A kimért cukorból 3 evőkanálnyit a hagymához adunk, feljebb állítjuk a hőfokot. 3-4 percig sütjük, miközben folyamatosan kevergetjük.
- Amikor a hagyma világos barna, felöntjük az ecetekkel, hozzáadjuk a többi alapanyagot, elkeverjük, majd 15-20 percig rotyogtatjuk.
- Amikor sötétbarna, sűrű, lekvárszerű mártás keletkezett a hagyma körül, lekapcsoljuk a tűzhelyt és kihűlt, sterilizált üvegekbe töltjük.
Tippek
- A szeletelést megkönnyíti egy szeletelőkéssel vagy tárcsával rendelkező konyhai robotgép. Ha mégis kézzel szeleteljük, a hagymákat tároljuk előzetesen hűtőszekrényben, így kevésbé könnyezünk!
- Feltétlenül kevergessük a cukrozott hagymát, különben megég és keserű lesz!
- Hűvös helyen tárolva akár 6-12 hónapig eltartható. Felbontás után viszont feltéltlenül tároljuk hűtőszekrényben.
- A karamellizált hagymalekvár felhasználható hideg sültek, grillezett húsok, pikáns sajtok mellé. Továbbá ideális parti falatok készítéshez. Remek ajándék is lehet, különösen karácsonykor.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu