A következő mézes puszedli nem csupán illatos, de egy kímélős verzió, így ajánljuk azok számára, akik vigyáznak az alakjukra és az egészségükre. Tuti finom és szezonális is!
Hozzávalók
- 20 dkg tönkölybúza liszt (vagy teljeskiőrlésű liszt)
- 1 tk sütőpor
- ½ tk őrölt szegfűszeg
- 1 tk fahéj
- 1 tk gyömbérpor
- 5 dkg világos nádcukor
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 2 ek méz
- 1 tojás
Elkészítés
- A lisztet, fűszereket és sütőport elkeverjük. A vajat kockákra vágjuk és a liszttel morzsává eldolgozzuk. Hozzáadjuk a cukrot.
- Egy másik tálban a tojást a mézzel elkeverjük, ezt hozzáadjuk a morzsához, tésztát gyúrunk a masszából.
- Kis gombócokat szaggatunk a tésztából, amiket a két tenyerünk között kissé lelapítunk, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe teszünk.
- Előre bemelegített sütőben, 180 fokon 10-15 percig szép barnára sütjük.
- Rácson hagyjuk kihűlni.
Tippek
- Kihűlés előtt megszórhatjuk porcukorral, ami ráolvad – de hidegen is szitálhatunk rá egy kis fahéjjal elkevert porcukrot.
- A mézes puszedli remek ünnepi aprósütemény, ráadásul egészségesebb, mint a szokásos verzió, így 1-2 darabot bűntudat nélkül fogyaszthatunk teázás-kávézás kiérőjeként.
- Ha 30 percig pihentetjük a tésztát a hűtőszekrényben, és sütőpor helyett szódabikarbónát alkalmazunk, akkor a tészta nyújtható lesz, és szaggathatunk karácsonyi kekszeket is belőle!
- Ha margarint alkalmazunk, vigyázzunk arra, hogy ne legyen hidrogenizált!
- Az illatos mézes puszedli ideális karácsony ajándék is lehet, gyerekek számára is egészségesebb megoldás, mint a cukorral telített verziók.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu