Az eredeti falafel őrölt száraz lóbabból készült az ókori Egyiptomban. Ebben a lóbabos falafelben azonban kifejtett friss zöldbabot használunk, ami tele van vitaminokkal, és általuk a falafel pogácsa puha marad belül, míg ropogós lesz a felülete. Tálaljuk pitában, arab laposkenyérben humusszal, salátával és csípős mártásokkal.
Hozzávalók
- 1 csésze előre beáztatott csicseriborsó
- 1 csésze kifejtett friss vagy fagyasztott lóbab (fagyasztott verzió jó felengedve, de konzerv nem alkalmas)
- ½ lilahagyma,
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál aprított friss zöldpetrezselyem levél
- 1 evőkanál aprított koriander levél
- ½ teáskanál só
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander mag
- ¼ teáskanál fekete bors
- 1 teáskanál sütőpor
- Növényi olaj sütéshez
Elkészítés
- Az előző nap beáztatott csicseriborsóból 1 csészét kimérünk (a maradékból humusz készíthető). A kimért csicseriborsókat egy nagy keverőtálba szórjuk. Hozzáadjuk a lóbabot (a fehér tokot is el kell távolítani).
- Durván apróra vágjuk a hagymát, fokhagymát, zöldfűszereket, majd a csicseriborsóhoz adjuk az őrölt római köménnyel, korianderrel, sóval és borssal együtt.
- Jól keverjük össze, majd tegyük a keverék felét egy aprítógépbe.
- Addig daráljuk, amíg egy kuszkuszra hasonlító szemcsés masszát kapunk (időnként le kell kaparni az aprítógép oldalára tapadt keveréket).
- Ha elégedettek vagyunk az állagával (azaz ragadó, és összeáll), egy tálba átszedjük.
- Megismételjük a darálást a keverék másik felével.
- A két keveréket egy villával elkeverjük, letakarjuk és legalább 1-2 órán keresztül a hűtőszekrényben pihentetjük.
- Ha készen állunk a sütésre, kivesszük a masszát a hűtőből és belekeverjük a sütőport. (Ha nem ragad a massza össze rendesen, adjunk hozzá egy-két kanálnyi csicseriborsó lisztet!)
- Egy evőkanál segítségével kis golyókat vagy pogácsákat formálunk. Kb. 18-20 falafelt kapunk a keverékből, amiket egy tányérra helyezünk.
- Növényi olajat öntünk egy kicsi, mély serpenyőbe vagy lábasba, majd közepes hőfokon felmelegítjük. Amikor forró az olaj, óvatosan 5-6 falafelt az olajba helyezünk és 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk és szép barnára sütjük.
- Lyukas merőkanállal egy papírtörölközővel bélelt tányérra kiszedjük őket.
- Ha szükséges, töltünk még olajat a serpenyőbe és kisütjük a többi falafelt is.
- A falafelt sütőben is ki lehet sütni – ez egészségesebb módszer, de nem lesz a falafel igazán ropogós. Csupán tegyük a golyókat vagy pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd olajspray-vel fecskendezzük le őket, és 180 ° C -re előmelegített kb 20 percig barnára sütjük.
- Langyosan tálaljuk. Humusz, tahini szósz és chili szósz passzol mellé leginkább.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu