A “szuperételek” csoportjába azok az ételek tartoznak, amelyek rendkívül magas tápértékekkel rendelkeznek. Ezek elsősorban zöldségek, gyümölcsök és magvak, amiket már évszázadok óta használ az emberiség betegségek megelőzésére vagy gyógyítására, ugyanis tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel, aminosavakkal, enzimekkel stb. A szuperételek toplistája nem mindig egyezik meg, és folyamatosan változik. Mi két csoportra osztottuk őket – mindennapi és különleges szuperételek..
A szuperételek jelentőségéről már írtunk bővebben. A hétköznapi szuperételek könnyen beszerezhetők, olcsók és Magyarországon is termesztik. A különleges szuperételek toplistájára azok az ételek kerültek, amelyeket ritkán tudunk fogyasztani, mert egzotikus, különös vagy szezonális termések, így nehezen és drágán beszerezhetők. Ezek a nem mindennapi ételek azonban fontos tápanyagokkal rendelkeznek, így érdemes őket legalább kipróbálni, és ha lehet, rendszeresen fogyasztatni egy egészséges étrend keretében.
Különleges szuperételek
- Acaí – az Amazon egyik legegészségesebb bogyós gyümölcse – mint kiderült, nagyon magas a B-vitamin és antioxidáns tartalma, továbbá gazdag rostokban, ásványi anyagokban és omega-3 esszenciális zsírsavakban. A brazilok hasmenésre használják a gyümölcs húsát, a héját kiütésekre, a magját láz ellen. A kozmetikai ipar nagyon felfigyelt rá, mert lassítja bőr öregedését. Frissen sajnos még nehezen beszerezhető, juice formában lehet kapni bio boltokban.
- Avokádó – nagyon magas kálium, E vitamin, antioxidáns, folsav, rost tartalma miatt ez egyik legegészségesebb gyümölcs. Rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet, segít emésztési zavarokon, megelőzi a prosztata rák kialakulását, szív és érrendszeri betegségeket. Serkenti a idegrendszert, ezért különösen ajánlott gyerekek és idős emberek számára. További tippek és receptek az avokadó felhasználásához>>
- Batáta – más néven édesburgonya magas béta-karotin, C-vitamin, B-6 vitamin tartalma miatt az egyik legegészségesebb gumós zöldség. Komplex szénhidrátforrás, ugyanakkor fehérje tartalma is magas antiallergén, antioxidáns és antiszeptikus tulajdonságokkal is rendelkezik. Erősíti az immun rendszert, segíti az emésztést, stabilizálja a vércukorszintet. Rákellenes, szív és érrendszeri betegségekre is hatásos, diabetikusok számára is ajánlott. További tippek és édesburgonya receptek>>
- Kékáfonya – a gyümölcsök szupersztárja. Gazdag antioxidáns tartalma miatt rákellenes, régóta gyógynövényként alkalmazzák gyomor és bőr betegségekre. Lelassítja az öregedést. Hatásos szív és érrendszeri betegségek megelőzésében is.
- Fodros kel – a szuperételek egyik legújabb sztárja. Flavonoidjai különösen rákellenesek, továbbá gazdag A, C, K vitaminokban is. Béta-karotin tartalma 7-szer több a brokkolinál! Segíti a máj tisztító funkcióját, így kimondottan alkalmas méregtelenítésre. További káposzta receptek és tippek>>
- Goji berry – más néven Lícium gyümölcs az egyik leggazdagabb C-vitamin, vas és béta-karotin forrás, de különösen sok ásványi anyagot ( cink, réz, szelén, kalcium stb) és aminosavat tartalmaz. A kínai gyógyászatban már évezredek óta használjak gyógyírként, elsősorban szembetegségekre. Tibetből származik, manapság Kínában és Mongóliában is termesztik, bár nem könnyű a beszerzése, de szárított formában vagy juice-ként, teaként jobb bio-boltokban már kapható. Remek fáradtság ellen, narancsbőr ellen, erősíti a látásunkat – „viagra” gyümölcsnek is nevezik.
- Gránátalma – magas antioxidáns tartalma miatt rákellenes, megakadályozza a daganatok növekedését. Csökkenti a magas vérnyomást és koleszterint. Régen bélférgek ellen is használták a kérgét. Gazdag C, B vitaminokban és káliumban, így rendszeres fogyasztása ajánlott (juice formában). További gránátalma tippek és receptek>>
- Lucernacsíra (Alfalfa) – szinte minden esszenciális sav megtalálható benne, továbbá gazdag mindenféle ásványi anyagokban, vitaminokban (pl kalcium, magnézium, réz, C, B, D, E, K vitaminok, foszfor, vas, kálium). Mivel antibakteriális, antioxidáns és gombaellenes, többek között segíti az emésztést, erősíti az immunrendszert, csökkenti a koleszterin és vércukorszintet, szépíti a bőrt, megelőzi a mellrákot. Hasznos továbbá asztmára, szalmanáthára, gyomorfekélyre, idegrendszeri, csont, hólyag és vese problémákra. Szív és érrendszeri betegségeken is segít, megelőzi a vérrögök kialakulását, és vérzéscsökkentő is. Kismamáknak és szoptató anyukáknak is ajánlott a rendszeres fogyasztása. Fogyókúra alatt is érdemes fogyasztatni.
- Mandula – magas fehérje és rosttartalma mellett, gazdag ásványi anyagokban (kalcium, kálium, magnézium, vas, cink, foszfát), E vitaminban. Megelőzi a szív- és érrendszeri betegségeket. Rákellenes, már a görögök is használták rákos betegségek gyógyítására. Mandula>>
- Mungó Bab – a kínai konyha egyik alapétele, és a babok királyának is nevezik. Magas szédhidrát, vitamin B és fehérje tartalma miatt fontos vegán alapanyag lehet. Csírája különösen gazdag A, B, C, és E vitaminokban, továbbá kalcium, vas és kálim tartalma is jelentős (de csak nyersen!). Segíti az emésztést. Mivel kevés kalóriát tartalmaz, különös passzol fogyókúrás, diétás és egészségtudatos étrendekbe is. Diétás ételek>>
- Vadlazac – az Omega 3 zsírsavakkal rendelkező halak közül kiemelkedő, mert tele van egyéb tápanyagokkal is. Megelőzhet szív és érrendszeri betegségeket, serkenti az agyműködést, kimondottan alkalmas a bőr ráncok kisimítására. Azonban a tenyésztett lazacok nem egészségesek – a vadlazac viszont drága, ritka és szezonális. Lazac tippek, receptek>>