A következő kókuszos puszedli recept az eredeti, avagy igazi coconut macaroon. Megfigyelhető, hogy van benne liszt (ami lehet glutén-mentes is), és tojással készül nem tojásfehérje habbal. Cukor viszont nem szükséges hozzá, mert a sűrített tej már cukrozott, míg a kókuszkrém természetesen édes. Az angolok és amerikaiak tea, kávé mellé fogyasztják..
Hozzávalók:
- 30 dkg kókuszreszelék
- 1 csésze liszt (vagy barnarizs liszt)
- 1 tojás
- 2 tk vaníliaesszencia
- ½ tk mandulaesszencia
- ⅔ csésze kókuszkrém
- 40 dkg sűrített tej
- 2 csipetnyi só
Elkészítés
- A sütőt 170 fokra előmelegítjük. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd 1 csésze kókuszreszeléket rászórunk, eligazgatjuk, és a felmelegedett sütőben aranybarnára sütjük (ez kb 5-7 perc, közben keverjük át egyszer-kétszer). Amikor kihűlt, egy nagy tálban elkeverjük a maradék kókuszreszelékkel, liszttel és sóval.
- Egy másik tálban elkeverjük a tojást, kókuszkrémet, tejet és az esszenciákat.
- A nagyobbik tálban a két keveréket összeöntjük és csomómentesre keverjük.
- Egy evőkanállal halmokat rakunk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd 12-15 percig aranybarnára sütjük.
- A kész makrónokat áttesszük egy fémrácsra hűlni.
Tippek
- Csokoládés verzió: olvasszunk meg csokoládét vízfürdő felett, majd a kihűlt puszedlik felét vagy alját mártsuk bele. Csíkokat is húzhatunk rajtuk keresztben.
- A mandulaesszencia helyettesíthető citromesszenciával (vagy 2 tk citromlével plusz citromhéj reszelékkel).
- A kókuszos puszedli isteni finom, de kalóriabomba is. Kímélős verziója az, ha a kókuszreszelék cukrozatlan (lehetőleg friss), a liszt csakis barnarizsliszt, a kókuszkrém félzsíros, a sűrített tej cukrozatlan.
- Lisztérzékenyek számára a barnarizs liszt használata muszáj (a képen látható puszedli azzal készült).
- A kókuszos puszedli ideális teázás kiérőjeként. Vigyázat – bár nagyon finom, de nagyon kiadós is. A fenti receptből kb 16 makrón készül.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu