A sajtos tészta kedvelői számára ajánlom ezt a nagyon egyszerű, de különleges receptet. Ez a kéksajtos tészta cukkinivel és Gorgonzola sajttal készül, így íze kifinomultabb. 10-15 percen belül készen van, ráadásul kiadós is, így tökéletes laza, hétköznapi ebédre, vacsorára. Én gluténmentes, barnarizs alapú, penne tésztát alkalmaztam, de bármilyen tésztával elkészíthető.
Hozzávalók
- 20 dkg száraz tészta (gluténmentes is lehet)
- 1 közepes cukkini
- 1 evőkanál olívaolaj
- 2 db mogyoróhagyma
- 1 szál angolzeller szár
- 1 gerezd fokhagyma
- Kevés (friss) citromlé
- 10 dkg Gorgonzola
- 2 evőkanál apróra vágott petrezselyem vagy bazsalikom
- Só és bors, ízlés szerint
- Tálaláshoz: szárított chilipehely (opcionális)
Elkészítés
- A tésztát a csomagolás utasításai szerint megfőzzük.
- Közben a hagymát, zellerszárat felaprítjuk. Durván lereszeljük a cukkinit. A fokhagymát összezúzzuk, a sajtot kockázzuk.
- Az olajat egy nagy serpenyőben felmelegítjük, majd közepes lángon megpuhítjuk a mogyoróhagymát és a zellerszár darabokat. Amikor a zöldségek puhák és üvegesek, hozzáadjuk fokhagymát, és egy percig kevergetjük. Hozzáadjuk a cukkinit és néhány percig puhára pároljuk.
- Amikor a tészta megfőtt, lecsepegtetjük – megtartva néhány evőkanál főző-vizet, amiből kettőt összekeverünk a sajttal.
- A petrezselymet vagy a bazsalikomot a cukkinihez adjuk, majd ráöntjük a sajtos keveréket. Egy percig főzzük, belecsavarunk egy kis citromlevet, megkóstoljuk, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A tésztát a sajtos, cukkinis szószba óvatosan, de alaposan beleforgatjuk. Adjunk hozzá a maradék félretett főző vízből, ha a mártás túl száraznak tűnik!
- Melegen tálaljuk chilipehellyel és/vagy frissen őrölt borssal megszórva.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu