Ez a gyömbéres-mandarinos oldalas egész évben remek étel lehet bulikra, grillezésre, összejövetelkere stb. Különösen alkalmas a Kínai újév ünneplésére. Az oldalas előfőzését és a máz elkészítését órákkal vagy akár egy nappal korábban is elvégezhetjük – és a mázzal bekent szeleteket a hűtőben tárolhatjuk, készen állva a sütésre vagy grillezésre. Jázmin rizzsel és zöldséges köretekkel tálaljuk.
Hozzávalók
- 1 kg sertés oldalas
- 1 db csillagánizst
- 1 db babérlevél
- 2 cm gyömbér
- 1 tk őrölt bors
A mázhoz:
- 1 evőkanál földimogyoró olaj
- 1 fej mogyorómedvehagyma
- 2 cm gyömbér
- 2 gerezd fokhagyma
- ½ chili (elhagyható)
- 2 evőkanál világos szójaszósz
- 1 evőkanál rizsecet
- 1 evőkanál barna cukor
- 2 mandarin leve
- 1 tk pirított szezámolaj
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 evőkanál friss korianderlevél
Elkészítés
- Az oldalast a csontok mentén szeletekre vágjuk, majd ezeket egy lábas vízbe tesszük, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Felforraljuk és egy órán át főzzük. (Kuktában a főzés csupán 20 perc.)Egy bögre főzőlét félreteszünk.
- Az oldalas szeleteket lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. Ezt előre elkészíthetjük, majd a hűtőben max 3 napig tárolhatjuk az félretett főzőlével együtt.
- Elkészítjük a mázat. Felaprítjuk a mogyoróhagymát, fokhagymát, gyömbért és a chilit (ha használunk).
- Egy wokban felhevítjük a földimogyoró-olajat, és ebben megpirítjuk az apróra vágott zöldségeket. Hozzáadjuk a szójaszószt, ecetet és a mandarinlevet, majd kikaparjuk a mandarinhúst és ezt is a wokhoz adjuk.
- Hozzáadjuk az oldalas főzőlevet és felforraljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, majd addig főzzük, amíg egy sűrű mártást nem kapunk.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a szezámolajat és a korianderleveleket.
- Botmixerrel simára pürézzük a keveréket. Megkóstoljuk, és ízlés módosítjuk (lehet, hogy több ecet, szójaszósz vagy cukor kell hozzá).
- Hagyjuk teljesen kihűlni a keveréket, majd a hűtőszekrényben tároljuk, amíg készen állunk az oldalasok sütésére vagy grillezésére.
- Az oldalasokat egy tepsibe tesszük, és jól bekenjük a darabokat a mázzal.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük, vagy a grillsütőt közepesre állítjuk.
- Az oldalast aranybarnára sütjük, miközben rendszeresen megkenjük a mártással. A sütés utolsó egy-két percében megszórjuk a szezámmaggal.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu