A flat iron steak világhírű, aminek magyar neve még nincs. A marha lapockájának egy kimondottan puha, márványozott része, amely a bélszínnél jóval olcsóbb. Már Magyarországon is kapható, sokszor stefánia steak néven. Csakis maximum közepesen átsütve jó, de inkább rare, így akik nem szereik a „véres” marhahúst, azoknak ez a recept nem való. Ez a grillezett flat iron steak egy angol recept, elkészíthető kerti grillsütőn vagy grillserpenyőn is. Főételként tálaljuk krumplipürével vagy krumplisalátával és grillezett zöldségekkel. Vékonyan felszeletelve pedig ideális parti falat vagy saláta feltét lehet.
Hozzávalók
- 1 szelet flat iron steak, érlelt (kb. 25-30 dkg)
- 3 evőkanál Worcester szósz
- 2 evőkanál méz
- 2 evőkanál szezámolaj
- 1 evőkanál apróra vágott friss gyömbér
- 1 evőkanál dijoni mustár
- 2 gerezd apróra vágott friss fokhagyma
- ½ teáskanál őrölt chilli pehely
Elkészítés
- Az összes hozzávalót egy közepes fagyasztózacskóba tesszük, majd húst is beletesszük, és a zacskót bekötjük, vagy lezárjuk.
- Jól megmasszírozzuk a húst a zacskón keresztül, hogy a pác alaposan bevonja.
- A zacskót néhány órára a hűtőbe tesszük.
- A grillsütőt vagy serpenyő felforrósítjuk. Kivesszük a húst a pácléből, majd mindkét oldalon 10 másodpercig sütjük, hogy a pórusok lezáródjanak.
- Kb 2-5 percig grillezzük mindkét oldalon.
- Egy tányérra áttesszük, lefedjük egy leveses tányérral vagy keverőtállal, és kb 5 percig pihentetjük.
- Vékonyan felszeletelve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek