A házi készítésű falafel sokkal finomabb, mint a konyhakész és ráadásul könnyen elkészíthető. Ez a gombás falafel egy érdekes verzió, ideális bulikra, piknikre és hétköznapi vacsorákra. Tálaljuk pitában vagy lapos kenyérlepényben, salátával és pikáns mártással, humusszal, tahini szósszal stb.
Hozzávalók
- 2 csésze előre beáztatott csicseriborsó
- 1 csésze reszelt gesztenye gomba (kb. 4 közepes)
- 4 újhagyma, durván felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, durván felaprítva
- 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
- 1 evőkanál apróra vágott koriander
- 1 tk római köménypor
- 1 tk szárított oregánó
- ½ tk paprika
- ½ teáskanál őrölt fekete bors
- 1 teáskanál só
- 2 evőkanál csicseriborsó liszt
- 1 tk sütőpor
- Növényi olaj sütéshez
Elkészítés
- A csicseriborsót egy éjszakán át bőséges vízben beáztatjuk, másnap lecsepegtetjük és kimérünk 2 csészével. Ezeket egy nagy keverőtálba szórjuk.
- A hagymát, fokhagymát és a fűszernövényeket apróra vágjuk, majd a fűszerekkel, sóval, borssal együtt a csicseriborsóhoz adjuk.
- Jól összedolgozzuk, majd a keverék felét egy aprítógépbe kanalazzuk. Addig aprítjuk, amíg egy durva, kuszkuszra emlékeztető állagot kapunk. (A keveréket rendszeresen le kell kaparni az aprítógép oldaláról). Amikor elégedettek vagyunk a massza állagával (legyen kissé ragacsos), kiszedjük egy tálba.
- Megismételjük az aprítást a maradék csicseriborsós keverékkel.
- Felaprítjuk a gombát (a gépben), és kimérünk egy csészével.
- A gombát a csicseriborsós masszával összedolgozzuk, majd lefedjük a tálat, és pár órán keresztül hűtjük.
- Amikor készen állunk a falafel sütésére, kivesszük a keveréket a hűtőből, és hozzáadjuk a sütőport. Ha szükséges, azaz a massza nem áll össze rendesen, akkor adunk hozzá még csicseriborsó lisztet is.
- Egy evőkanál segítségével kis golyókat vagy pogácsákat formázunk. Kb. 18-20 falafelt kell kapnunk a keverékből. Ezeket egy tányérra helyezzük.
- Növényi olajat öntünk egy kis, mély serpenyőbe, amit közepes hőfokon felhevítünk. Amikor felforrósodott, óvatosan kb 5-6 falafelt teszünk az olajba és 2-3 percig sütjük, majd megfordítjuk és aranybarnára sütjük.
- Kanál segítségével egy papírtörlővel bélelt tányérra kieszeljük a szép barna falafeleket.
- Kisütjük a többi falafelt is – ha szükséges, öntünk még olajat a serpenyőbe.
- Alternatív sütési mód: a falafeleket egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, olajjal lespricceljük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig sütjük, egyszer-kétszer megfordítva.
- Melegen vagy szobahőmérsékleten tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu