Az angol aszalt gyümölcsös pite (mince pie) az egyik leghíresebb karácsonyi sütemény a világon. Természetesen jóval finomabb, ha sajátkezűleg összeállított töltelékkel készítjük, amit az angolok a mai napig mincemeat -nek neveznek, pedig már nincs benne hús, csakis gyümölcsök. Gluténmentes verziót nem nehéz készíteni – bár nem mindegyik tészta recept finom, többségük általában túl omlós és száraz. Ez a gluténmentes karácsonyi pite azonban tuti finom, és könnyen elkészíthető. Minden évben nagy sikert arat a karácsonyi bulikon.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 10 dkg barnarizsliszt
- 10 dkg finom kukoricadara (polenta)
- ½ teáskanál só
- 10 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 1 tojás, felverve
A töltelékhez:
- 1 nagy zöld alma
- 15 dkg vegyes aszalt gyümölcs
- 5 dkg muscovado cukor
- 50 ml portói
- 50 ml almalé
- 1 mandarin reszelt héja és leve
- 1 tk mixed spice fűszerkeverék (vagy mézeskalács fűszerkeverék)
- 1 tk fahéj
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- 2 db szirupban eltett gyömbér, apróra vágva (kihagyható)
- ½ teáskanál vanília paszta vagy 1 teáskanál eszencia
- 5 dkg dió, aprítva
- 2 evőkanál narancslikőr
Elkészítés
Először elkészítjük a tölteléket:
- Az almát meghámozzuk és lereszeljük.
- A cukrot és az almalevet egy nagy lábasban felmelegítjük. Amikor a cukor feloldódott, hozzáadjuk a reszelt almát és az összes többi hozzávalót, kivéve a vaníliát, diót és a narancslikőrt. 20-30 percig főzzük, amíg a gyümölcsök megpuhulnak, a mártás pedig sűrű és lekvárszerű.
- Lekapcsoljuk a tűzhelyt, és hozzáadjuk a többi hozzávalót. Jól összekeverjük, majd egy üvegbe áttesszük. Hűtőben pár hétig eláll, sterilizált üvegben még tovább. Üveg sterilizása>>
A tészta készítése:
- A lisztet, kukoricadarát és a sót egy tálba szitáljuk.
- A vajat felkockázzuk, és ujjainkkal a lisztbe dörzsöljük. Amikor a keverék már hasonlít a zsemlemorzsára, hozzáadjuk a tojást, és egy spatula kés segítségével tésztává gyúrjuk.
- Egy nagy gombócot formálunk, majd folpackba csomagolva legalább 30 percig pihentetjük a hűtőszekrényben. (A tészta készítése napokkal korábban elvégezhő, a tészta lakár e is fagyasztható!)
A piték készítése:
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Enyhén lisztezett hideg felületre tesszük a gombócot ( természetesen rizslisztet használunk!), majd kinyújtjuk a tésztát 3 mm vastagságúra – ha túl ragacsos, használjuk a folpackot a sodrófa alatt.
- Egy 7-8 cm-es keksz szaggatóval vagy csészével 12 db kerek formát kinyomunk, amiket óvatosan egy 12 lyukú lapos muffinsütő mélyedéseibe nyomkodunk. A maradék tésztát újra kinyújtjuk, és köröket vagy csillagokat nyomunk ki kisebb keksz formákkal, amik legyenek akkorák, hogy éppen befedjék a pitéket.
- A pitéket megtöltjük a gyümölcsös töltelékkel, majd lefedjük a formákkal, a széleket összenyomkodva. Ha köröket használunk, akkor vágjunk két kis rést a felületükön, hogy a keletkezett gőz ki tudjon szabadulni.
- Kb. 20 percig világosbarnára sütjük.
- Langyosan, porcukorral meghintve tálaljuk forralt bor mellé.
Kapcsolatos receptek