A polenta, vagy puliszka, egy fantasztikus alapanyag parti falatok készítéséhez. Először is, gluténmentes, így liszt- és gluténérzékenyek számára is tálalható. Továbbá napokkal korábban elkészíthető – ha a ropogós verziót kedveljük, a sütést/grillezést is el lehet végezni órákkal vagy egy nappal a vendégek érkezése előtt. Ezek a füstölt lazacos polenta falatok percek alatt összedobhatók.
Hozzávalók
- 50 g polenta-puliszka (kukoricadara)
- 150 ml víz
- 1 evőkanál apróra vágott snidling
- Krémsajt vagy kéksajt
- 1 tk reszelt citrom héj
- 1 csomag füstölt lazac
- Díszítéshez: apróra vágott snidling, friss citromlé, frissen őrölt bors
Elkészítés
- A kukoricadarát a csomagoláson feltüntetett utasítás szerint a vízben megfőzzük. Amikor besűrűsödött, hozzáadjuk a snidlinget, jól összekeverjük, majd egy mély, enyhén kiolajozott edénybe öntjük, és hagyjuk teljesen kihűlni, amíg a polenta megdermed. Ez elvégezhető egy nappal vagy órákkal korábban.
- A polentát 1 cm vastag szeletekre, majd félbe vágjuk.
- Egy serpenyőben kevés olívaolajat felhevítünk, és ropogósra vagy aranybarnára sütjük a négyzeteket (vagy grillsütőben mindkét oldalon megpirítjuk).
- A kész polenta szeleteket egy konyhai papírtörlővel kibélelt tányérra kiszedjük.
- A füstölt lazacot vékony szeletekre vágjuk.
- Ha krémsajtot használunk, azt összekeverjük apróra vágott snidlinggel és citromhéjjal. A krémet vagy kéksajtot vékonyan rákenjük a polentára, majd a tetejére füstölt lazac darabokat teszünk. Tálalásig pihentetjük.
- Közvetlenül tálalás előtt citromlevet facsarunk a falatokra, majd frissen őrölt borssal és metélőhagymával megszórva tálaljuk, egy pohár Prosecco kíséretében.
Kapcsolatos receptek
- Lazac receptek
- Karácsonyi falatok
- Parti falatok
- Gluténmentes receptek
- Szilveszteri receptek
- Valentin napi receptek
Zest.hu