A batáta az egyik legmagasabb tápértékkel rendelkező zöldség, különösen magas az A vitamin tartalma, s mivel kissé édes, gyerekek is szívesebben fogyasztják, mint pl a brokkolit vagy spenótot. A fokhagymás batáta krémleves egy igazi őszi vitaminbomba, amely felerősíti az immun rendszert a hideg téli napokra. Elkészítése pedig valóban egyszerű..
Hozzávalók
- 1 fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 30dkg batáta (megpucolva)
- 1L zöldségleves
- 10dkg zöldbab
- Só, bors, olívaolaj
- Díszítés: snidling, joghurt (opcionális)
Elkészítés
- A fokhagymát egészben süssük meg puhára – a sütőben 190 fokon vagy a kerti grillsütőn.
- A batátát vágjuk fel apró kockákra, a zöldbabot és vöröshagymát aprítsuk fel.
- Forró olívaolajban forgassuk meg a hagymát és batátát kb. 5 percig. Adjuk hozzá a zöldséglevest, forraljuk fel. Fedő alatt, takarék lángon rotyogtassuk 10 percig, majd adjuk hozzá a fokhagyma préselt húsát és az aprított zöldbabot. Kb. 10 percig főzzük tovább, amíg a batáta puha nem lesz.
- 2ek zöldbabot tegyünk félre, majd turmixoljuk pépessé a levest. Sózzuk, borsozzuk, tegyük vissza a zöldbab darabokat.
- Tálaljuk aprított snidlinggel és joghurttal
Tippek
- A fokhagyma sütést vagy grillezést napokkal korábban el lehet készíteni, pl egy kerti grillezés alkalmával.
- Táljuk előételként, de akár főételként is fogyaszthatjuk pl pita kenyérrel, crostini-vel, bagett-tel stb
- Remek méregtelenítésre és fogyókúraként is. Mivel alacsony a Glikémiás Index értéke (csupán 54), így diétázóknak, cukorbetegeknek is ajánljuk.
- A fenti recept 4 főre szól, ha sokat készítünk előre, a maradékot le lehet fagyasztani.
- Egyéb zöldfűszert is alkalmazhatunk – kimondottan finom korianderrel
- A fokhagymás batáta krémleves az egészséges levesek sorozatunk egyik legegészségesebb étele.
Zest.hu