Kakaós csiga leveles tésztából is elkészíthető, amely sokkal egyszerűbb és gyorsabb, mint kelt tésztából – főleg ha készre nyújtott terméket alkalmazunk, ami lehet akár glutén-menets is. Továbbá kétféle módon is kisüthetjük.
Hozzávalók
- 1 csomag készre nyújtott leveles tészta
- 3 dkg cukor
- 3 dkg kakaópor
- 3 dkg vaj vagy tejmentes margarin
- 1 tojás (első recepthez)
- porcukor
- Opcionális: mazsola, aszalt meggy, dió, mogyoró
Elkészítés
- Kövessük a fahéjas csiga elkészítési módját.
- Ez még egyszerűbb, ha fagyasztott tésztát alkalmazunk. A kakaót, cukrot, vajat elkeverjük, ezzel megkenjük a kisimított tésztát, feltekerjük, majd 10 percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Felszeleteljük és visszatesszük 20 percre a hűtőbe. Kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, majd 200 fokon 15-20 percig világosbarnára sütjük.
Kakaós csiga muffinformában
A fenti hozzávalókkal a kakaós csigát muffinformában is kisüthetjük a következő módon:
- A sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- Ha használunk mazsolát, vízben előáztatjuk – diókat, mogyorókat nagyon apró darabokra törjük.
- Egy muffinsütő formát kibélelünk papírkosárkákkal (szilikonformát nem szükséges).
- A vajat kis kockákra vágjuk, minden bélelt üregbe teszünk egy darabot, amit lenyomkodunk, majd 1-1 kiskanálnyi cukorral megszórunk.
- A maradék cukrot elkeverjük a kakaóporral (vagy fahéjjal).
- A tésztát kisimítjuk, leszórjuk a kakaós cukorral, majd a beáztatott aszalt gyümölccsel vagy dióval (ha ezek egyikét alkalmazzuk). Piskótatekercshez hasonlóan feltekerjük és 6 egyenlő darabra felvágjuk. Ezeket a muffinsütő üregeibe helyezzük, úgy, hogy rózsaszirmot alkossanak – azaz látható legyen a csiga alakzat.
- A kiesett mazsola-dió darabokat a tészta tekercs közé nyomkodjuk.
- 25-30 percig világos barnára sütjük, rácson hűlni hagyjuk.
- Porcukorral meghintjük.
Tippek
- Tálaljuk teázás-kávézás mellé. Különös passzol egy délutáni teapartira.
- Gyerekzsúrokra, partikra, piknikre is remek gyors sütemény. Parti tippek>>
- Kakaó helyett alkalmazhatunk fahéjat, vagy csokikrémet, de akár puddingot vagy sűrű vaníliakrémet is. Kedvenc verzióink a csokis-(aszalt)meggyes csiga és a mézes-fahéjas-pisztáciás csiga.
- Tálalás előtt leönthetjük olvasztott csokival vagy cukormázzal is.
- A leveles tészta lehet vajas vagy margarinos, élesztős vagy élesztőmentes– így tejre érzékenyek vagy candidában szenvedők is élvezhetik. Azonban jó tudni, hogy az élesztős verzió sütés alatt magasabbra puffad, a vajasnak pedig sokkal intenzívebb az íze (persze a kalória-tartalma is magasabb).
- A kakaós csiga leveles tésztából készítve egy roppant egyszerű sütemény, kezdők számára sem lesz kihívás, és gyerekek is könnyen be tudnak segíteni.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu