Ez a szuper gyors cukkinis tészta shiitake gombával kiegészítve lett különleges. Bármilyen ázsiai jellegű tisztával elkészíthető, én japán barna rizs vagy hajdina tésztát szoktam használni, aminek a főzése mindössze 6-8 perc.
Hozzávalók
- 20 dkg ázsiai tészta
- 10 dkg friss shiitake gomba
- 1 kisebb cukkini
- 1 evőkanál repceolaj
- 2 evőkanál Kikkoman szójaszósz
- 1 evőkanál rizsborecet
- 1 evőkanál rizsbor vagy mirin
- 1 lime leve
- 1 teáskanál szezámmag
- Néhány csepp pirított szezámolaj
- 5 dkg füstölt tofu (elhagyható)
Elkészítés
- A tésztát a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük, lecsepegtetjük és melegen tartjuk.
- Közben egy wokban vagy serpenyőben felhevítjük a repceolajat. Hozzáadjuk a shiitake-t, kevergetve pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a szójaszószt, ecetet és a mirint. A hőfokot lejjebb állítjuk, majd lefedve 5 percig pároljuk.
- A cukkinit spirálozzuk vagy julienne hámozó segítségével hosszú, vékony csíkokra vágjuk. Ezeket a zöldcitrom levével együtt hozzáadjuk a gombához. Pár percig kevergetve pirítjuk, amíg a cukkini kissé megfonnyad.
- Hozzáadjuk a szezámmagot és néhány csepp szezámolajat.
- Óvatosan belekeverjük a tésztát. Megkóstoljuk és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- A tofut 1 cm-es kockákra vágjuk (ha használjuk).
- A tésztát a tofukockákkal megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu