A csirkeszív gombás mártásban a csirkeszív pörkölt egyik érdekes verziója, amely egy kiadós, olcsó ételt biztosíthat az étkező asztalra. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető..
Hozzávalók
- 50 dkg csirkeszív
- 20 dkg csiperkegomba
- 1 dl vörösbor
- 1-2 dl zöldségleves
- 1 babérlevél
- 1-2 szál sárgarépa
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 paradicsom
- 1 szál kakukkfű
- 1 ek olaj vagy libazsír
- 1-2 ek aprított petrezselyem zöld (opcionális)
Elkészítés
- A hagymát felaprítjuk majd az olajban megpuhítjuk. Hozzáadjuk a szíveket, belepréseljük a fokhagymát, kb 2 percen át kevergetjük. Amikor a szívek minden oldala kifehéredett, felöntjük a borral, és magas hőfokon felére redukáljuk.
- A gombákat felszeleteljük, majd a szívekhez adjuk. Alaposan átkeverjük, felöntjük a levessel, beletesszük a paradicsomot, babérlevelet és a sárgarépát (egészben). Megszórjuk a kakukkfű leveleivel, majd felforraljuk és fedő alatt kb fél órán át főzzük.
- A fedőt levesszük, és addig főzzük, amíg a szaft sűrű mártássá redukálódik (kb 15 perc).
- Tálalás előtt a répát felszeleteljük, az ételt sózzuk, borsozzuk, esetleg friss petrezselyem zölddel megszórjuk.
Tippek
- Tálaljuk párolt rizzsel, rizi-bizivel vagy krumplipürével.
- Kiegészíthetjük a receptet 1 ek piros paprikával – ezt adjuk a kifehéredett szívekhez, mielőtt felöntjük a borral. Így valójában csirkeszív pörköltet kapunk.
- Friss paradicsom helyett alkalmazhatunk 1 ek sűrített paradicsomot is. Kakukkfű helyett rozmaring is jó.
- Diétázók vágják le a csirkeszív vastag végéről a zsíros részt!
- A csirkeszív gombás mártásban egy nagyon egyszerű, kiadós és olcsó étel, ideális hétköznapi vacsora lehet.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu