A zöldborsó és menta egy klasszikus kombináció. Nem hiába, hiszen a menta frissessége és a borsó édeskés de zöld íze remekük kiegészítik egymást. Éppen ezért nagyon passzol nyári ételekhez! A zöldborsós szendvicskrém egy különösen érdekes pástétom, amely kiváló nyári partikra, piknikekre, de antipasto is lehet egy nyári menüben. Elkészítése gyors és roppant egyszerű..
Hozzávalók
- 20 dkg zöldborsó (gyorsfagyasztott is)
- 3 ek olívaolaj
- 2 ek rizsborecet
- 2 ek mentelevelek apróra vágva
- 2 ek reszelt parmesan
- Só, bors
- Bagett vagy ciabatta
Elkészítés
- A zöldborsót 3-5 percig főzzük meg forró vízben vagy pároljuk meg forró víz felett. Öntsük le egyből (jég) hideg vízzel (így nem veszíti el a színét!).
- Egy robotgéppel dolgozzuk el a borsót, reszelt sajtot, mentát, rizsecetet és olajat – de ne legyen túl pépes, azaz maradjon egy kicsit darabos.
- Sózzuk, borsozzuk meg ízlés szerint.
- Pihentessük a hűtőszekrényben kb 30 percet.
- A parti vagy étkezés előtt a kenyereket vágjuk fel kb 1cm-es szeletekre. Kenjük meg olívaolajjal és grill alatt pirítsuk meg őket.
- Kenjük meg a kenyérszeleteket a pástétommal, majd díszítsük mentalevéllel és parmesan csíkokkal.
Tippek
-
Tálaljuk nyári partikon, bulikon, grill partikon snackként. A recept kb 10 kis crostini szeletre elég – ha többet akarunk készíteni, duplázzuk, triplázzuk a hozzávalókat.
-
Tároljuk légmentes dobozban a hűtőben – napokig eláll, így fel tudjuk használni gyors szendvicsekhez. Adjunk a szendvicshez hús szeleteket (bárányhús mellé különösen finom), paradicsomot, grillezett zöldségeket stb
-
Mártogatósként is alkalmazhatjuk – tunkoljunk zöldség csíkokkal (pl paprika, répa, zellerszár), vagy pita kenyér szeletekkel.
-
Diétázók, fogyókúrázók helyettesítsék a parmesan sajtot zsírszegény sajttal vagy kecske –juh sajttal.
-
Remek piknikekre – de ne kenjük meg a szendvicseket előre, csak a piknik helyszínén!
A zöldborsós pástétom elkészítése roppant egyszerű, elrontani nem igazán lehet, így a tuti receptek egyike is!
Zest.hu