A marhahús általában a férfiak kedvence, pedig magas vastartalma miatt nőknek kimondottan ajánlják az orvosok és dietetikusok. A hátszín csíkok receptünk nagyon finom páccal és szósszal készül, amely még nőknek is ízleni fog! Továbbá egy remek vendégváró étel, legyen az egy ünnepi vacsora, kerti-parti, hétvégi piknik.
Hozzávalók
- 2 vastag hátszínszelet (kb 2cm)
- 1 ek olívaolaj
- 1 tk római köménymag
- 2 gerezd fokhagyma préselve
Szósz
- 1 gerezd grillezett fokhagyma
- 1 ek olívaolaj
- 75 ml joghurt (görög)
- 1 tk Dijoni mustár
- 1 ek bazsalikom ecet
- ½ tk római köménymag
- ½ tk koriander mag
- Só, örőlt bors
Díszítés: petrezselyemzöld, fenyőmag
Elkészítés
- Keverjük el az olívaolajat a római köménymaggal és a préselt fokhagymával. A hátszínt pácoljuk be – pihentessük a hűtőszekrényben kb 2-4 órát, de előző este is bepácolhatjuk.
- Készítsük el a szószt: pörköljük meg egy serpenyőben a koriander és kömény magokat (olaj nélkül). A grillezett fokhagymát préseljük ki a héjából, majd egy robotgéppel turmixszoljuk össze a többi alapanyaggal. Pihentessük a hűtőszekrényben.
- Előre felmelegített grillsütőben vagy grillen süssük 5-5 percig mindkét oldalon, vagy 200 fokon kb 20 percig a sütőben. Amikor a hús kihűlt, vágjuk fel kb fél cm-es csíkokra, díszítsük aprított petrezselyemzölddel és fenyőmagokkal (ez opcionális), majd tálaljuk a szósszal.
Tippek
-
Igazán akkor jó a hús, ha a közepe egy kicsit rose marad, de sokan csakis átsülve eszik meg, így partikra, bulikra inkább süssük át – de ne legyen túl sütve sem!
-
A szószt előző nap is el lehet készíteni, így a parti vagy ünnepi vacsora napján már nem kell emiatt aggódnunk.
-
Bulikon, kerti partikon a hátszín csíkokat tálaljuk fogpiszkálóval, és a szószba mártogatva fogyasszuk őket!
-
Kiváló egyszerű étel férfiak számára.
-
Remek hideg étel piknikekre is – pl egy pita kenyérbe töltve (és a szósszal leöntve) nagyon finom szendvicset kapunk, de mártogathatjuk a hús csíkokat a szószba is!
-
Görög joghurt helyett más, krémes joghurt is használható (ami nem túl savanyú) – tejmentes tejszín is alkalmazható.
-
A maradék szószt mártogatósként is lehet használni egyéb ételekhez, különösen passzol grillezett hús, hal és rák falatokhoz.
A hátszín csíkok elkészítése egyszerű, az eredmény viszont tuti finom!
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu