A grillezés elvileg egy egyszerű, spontán, szabadbeli sütögetés, azonban a gyakorlatban alapos előkészületeket igényel. Nem csupán az ételeket kell bepácolni, a szószokat előre elkészíteni – a legfontosabb az, hogy a grillsütő legyen rendesen beállítva és a kellékek legyenek gondosan előkészítve. Íme néhány tipp a grillsütőkhöz, kellékekhez és előkészületekhez..
Grillező berendezések, kellékek
A kerti grillező lehet hordozható, mobil, épített (ez készülhet téglából, betonból, műkőből). A grillsütő lehet faszenes, lávaköves vagy elektromos. Melyik a legjobb? Ez általában a kerti partik egyik közkedvelt témája (és vitája!). Sokan esküsznek a faszenes grillsütőre, hiszen az speciális illatot és ízt biztosít az ételnek, viszont hosszadalmasabb és macerásabb rajta a sütés, mint a lávaköves grillsütőn. A lávaköves grillsütőhöz azonban gázpalackra van szükség, viszont használata gyors és egyszerű.
Manapság már lehet nagyon olcsón kiváló grillezőt venni, de léteznek komoly amerikai, ausztrál berendezések is, amelyek valójában csakis profi mestereknek való (de persze minden férfi vágya!). Amikor kerti grillt vásárolunk vagy építünk, fontos szempont legyen az, hogy a rács magassága állítható legyen (vagy különböző magasságú rácsokat tartalmazzon). Továbbá ideális az, ha a grillsütőnek van teteje vagy kupolája, mert fedő alatt jobban megpuhul az étel. A hordozható grillsütők egyszerűbbek, de kiválók kisebb teraszokra, erkélyekre – sőt manapság már lehet kapni eldobható mini grillt is, amely remek piknikezéshez (vagy mini erkélyekre)!
Grillező helység
Nem mindegy, hogy hol alakítunk ki egy grillező helyet a kertben vagy a teraszon – főleg, ha épített grillsütőről van szó. Vegyük figyelembe a következő szempontokat:
- Könnyen megközelíthető legyen (azaz ne a kert legvégén, és ne legyen útban semmi!)
- Legyen közel a konyha és egy kerti csap (esetleg elektromos áram)
- A grillsütő körül ne legyen semmiféle gyúlékony anyag
- A grillsütő mellett legyen egy kisasztal, amire pakolni tudunk
- Vigyázzunk arra, hogy kisgyerekek ne férjenek a grillsütőhöz!
- Vigyázzunk macskákra, kutyákra is (nekik csak a maradék jár!)
- Az étkező vagy kerti asztal ne legyen messze a sütőtől
- A még nem teljesen kihűlt parázs soha ne kerüljön be zárt helyre (szénmonoxid veszély)
Előkészületek
Mielőtt grillezünk, a grillsütőt be kell gyújtani és kellékeket előkészíteni. Érdemes ezekre odafigyelni:
- Ha faszenes grillsütőt használunk, a sütés előtt legalább fél órával be kell gyújtani a sütőt. Begyújtáshoz ne használjunk benzint, spirituszt vagy egyéb gyújtófolyadékot, mert ezek elronthatják az ételek ízét. A tüzet fújtatóval, kézi ventillátorral (tipp: hajszárítóval!) élesztgessük. Várjuk meg, hogy a faszén lángja kialudjon és csak fehéren izzik (azaz egy vékony hamuréteg van a tetején). Ha túl magas a hőfok, a parazsat kicsit toljuk szét vagy a rács magasságán állítsunk!
- A lávaköves grillsütőt is érdemes kb 15 perccel használat előtt begyújtani, hogy átmelegedjen.
- Ha használunk nyársaló fapálcikákat, egy órával sütés előtt áztassuk be őket vízbe!
- A grillrácsot érdemes áttörölni olajozott sütőpapírral – így nem ragad majd rá az étel.
Célszerű minden szükséges eszközt a közelbe készíteni:
- Húsvilla, grill lapát, hússütő csipesz vagy fogó – az étel forgatásához
- Nyársak, pálcikák – grillfalatokhoz
- Tiszta tálcák, tányérok – az elkészült ételeknek
- Hőálló kesztyű, rostélyfogó (széncseréhez, vagy grillrács megfogásához)
- Locsoló folyadékok – szószok, olíva olaj, citromlé, bor stb
- Szalvéta, konyharuha – tisztításhoz
Grillsütő tisztítása
-
A faszenes grillsütőn a tüzet nem szabad eloltani vízzel, mert ezzel tönkretehetjük a sütő tűzterét. Hagyjuk a parazsat kialudni, majd lapáttal szedjük ki a hamut egy fémvödörbe. Lávaköves grill tisztítása sokkal egyszerűbb – csupán évente egyszer ajánlott lecserélni a lávakövet és kitisztítani a sütőt.
-
A grillező eszközöket, tálcákat vigyük be sütés után és áztassuk be melegvízbe (különben elfelejtjük, és másnap nehezebb lesz a mosogatásuk)
-
Amikor kihűlt a grillsütő, egy száraz kefével kaparjuk le az odaégett ételt.
A grillsütő megfelelő működtetése mellett a sikeres grillezés másik alapfeltétele a grill ételek pácolása és gondos sütése. Ehhez adunk grillezési tippeket és recepteket a következő részben.