A gingerbread egy angol-amerikai karácsonyi keksz, amit általában baba figurával szaggatnak (gingerman), vagy a tésztából házikót és karácsonyi dekorációkat készítenek. A gingerbread tészta azonban nem azonos a mézeskalács tésztával, ugyanis nincs benne méz. Íme egy klasszikus gingerman recept.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk gyömbérpor
- 1 tk őrölt fahéj
- ¼ tk allspice (vagy 1 csipet őrölt szegfűszeg és 1 csipet szerecsendió)
- 10 dkg puha barnacukor (világos)
- 2 ek golden syrup
- 1 ek sötét cukor szirup (black treacle vagy molasses)
- 1 tojás
- 7.5 dkg vaj, olvasztva
Elkészítés
- A lisztet, szódabikarbónát és fűszerporokat összeszitáljuk. A tojást elkeverjük az olvasztott vajjal, szirupokkal és a cukorral – ezt a lisztes keverékhez öntjük.
- A kezünkkel egy dolgozható masszát keverünk, amit fóliába csomagolunk és 30 percig a hűtőszekrénybe teszünk.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- A hideg tésztát lisztezett deszkán 5 mm vastagra kinyújtjuk, majd gingerman vagy karácsonyi formákkal kiszaggatjuk és díszítjük (lásd dekoráció). A formákat sütőpapírral bélelt tepsiben 10 percig világosbarnára sütjük.
- A kekszeket rácson hagyjuk kihűlni.
Dekoráció
A gingerbread kekszeket több módon is lehet dekorálni:
- a szaggatás során egy pálcikával szájat, szemet és gombokat rajzolunk
- szaggatás után mazsolával, egyéb kandírozott vagy szárított gyümölccsel szemeket, szájat, gombokat rakunk ki a formán
- sütés után cukormázos tollal szemeket, szájat és gombokat rajzolunk a kekszen
Mindhárom verzió látható a képen.
Tippek
- Ha nem találunk sötét cukorszirupot, ez elhagyható – de ebben az esetben a világos barnacukor felét helyettesítsük sötét nádcukorral.
- Narancsos verzió: a masszához keverjünk 1 narancs reszelt héjat.
- Az eredeti receptek allspice fűszerkeverékkel készülnek, ezt lehet helyettesíteni 1-1 csipetnyi őrölt szegfűszeggel és szerecsendióval, vagy mézessütemény fűszerkeverékkel.
- A lisztet lehet helyettesíteni vagy fele-fele arányban teljeskiőrlésű liszttel elkeverni.
- Ha a karácsonyfára akarjuk akasztani a figurákat, akkor sütés előtt a fejükre szúrjunk egy pálcikával lyukat.
- Gingerbread keksz egy igazi angol, hagyományos recept – különlegesen finom, így remek karácsonyi ajándék is lehet.
Kapcsolatos cikkek
- Gingerman keksz
- Illatos mézes puszedli (egészséges gingerbread tésztából)
- Karácsonyi kekszek
- Ehető karácsonyi díszek
- Angol sütik
Zest.hu