A hagyma bhuji (aloo bhujia) egy jellegzetes Észak Indiai étel, amit elsősorban előételként fogyasztanak az indiai emberek, de gyors harapnivalónak és köretnek is kiváló. Magyarul talán bundás hagymának lehetne nevezni. Elkészítése nagyon egyszerű, és gyors..
Hozzávalók:
- 8 dkg csicseriborsó liszt
- 6 dkg liszt
- 1és fél teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál chili pór
- 1 felvert tojás
- 315 ml víz
- 4 nagy hagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- olaj, vaj vagy margarin
Elkészítés:
- Vágjuk félbe a hagymákat, majd vágjuk fel vékony szeletekre. Keverjük össze a liszteket, a chiliport, a szódabikarbónát egy nagy tálban. Adjuk hozzá a tojást, vizet, és miután jól elkevertük, adjuk hozzá a hagymaszeleteket és az apróra vágott fokhagyma darabokat. Keverjük el alaposan.
- Egy serpenyőbe öntsünk kb 1 cmnyi olajt – majd egy evőkanállal szaggassunk gombócszerű (de szabálytalan) formákat a forró olajba. Süssük át alaposan arany barnára – mindkét oldalon.
- Az olajból kivéve csepegtessük le papírtörölközőn.
Tippek
- Tálaljuk melegen – mangó chutneyval vagy chiliszósszal
- A csicseriborsó liszt helyettesíthető rizsliszttel.
- Az olaj lehetőleg legyen hidegen sajtolt (bio boltokban lehet kapni) vagy pedig kókuszolaj. Ezek sokkal egészségesebbek, mint a növényi olajak vagy a margarin. Olívaolaj is használható, bár az elég drága ilyen „mély” sütéshez.
- Remek méregtelenítésre is!
- Remek piknik vagy parti-étel is
- A hagyma bhujinak van több ezer változata – lehet variálni fűszerekkel és egyéb alapanyagokkal. A fenti recept valójában egy alaprecept, amely nem csupán a egyszerű, de nagyon finom is. Egy hátránya van csupán – elég büdös lesz tőle a lakás, ezért nyáron érdemes a kerti grillsütőn kisütni őket.
Kapcsolatos cikkek
- Indiai receptek
- Party falatok
- Puffancsok
Zest.hu