Amikor süteményt vagy húst sütünk a sütőben, érdemes a másik polcot is alkalmazni valami más étel készítéséhez – pl betehetünk egy fokhagyma gumót, hagymát, padlizsánt, kaliforniai paprikát, paradicsomot stb. Ezeket nagyon sok ételhez fel tudjuk használni a következő napokban. Ez a vegán sült paradicsomleves spenóttal is egy ilyen étel, amely elősütött paradicsomokból készül. A leves főzése másnap mindössze 10 percig tart.
Hozzávalók
- 6 nagy, érett paradicsom
- 1 nagy lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 tk szárított olasz fűszernövény-keverék vagy oregánó
- 1 evőkanál balzsamecet (vagy 1 tk barna cukor)
- 750 ml zöldségalapleves
- 2 nagy marék bébispenót
- 1 marék tetszőleges friss zöldfűszer (például bazsalikom, petrezselyem vagy koriander)
Elkészítés
- A sütőt 180 C fokra előmelegítjük.
- Félbevágjuk a paradicsomot, majd egy tepsibe tesszük, vágott oldallal felfelé nézve.
- Meghámozzuk és vékony gerezdekre vágjuk a hagymát, majd a meghámozott fokhagymagerezdekkel együtt a paradicsomok közé szórjuk őket.
- Meglocsoljuk az olajjal és az ecettel, majd rászórjuk a fűszereket és a cukrot (ha használunk). Sózzuk, borsozzuk. Jól átforgatjuk, majd kb. 25 percig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak.
- Mindent egy lábasba átszedünk, beleértve a keletkezett szaftot is.
- Hozzáadjuk az alaplevest és felforraljuk. 5 percig főzzük, majd hozzáadjuk a spenótot és még kb 3 percig főzzük. Amikor a spenót megfonnyadt, hozzáadjuk zöldfűszert.
- Botmixer segítségével krémessé pürézzük a levest.
- Frissen őrölt borssal meghintve és kevés balzsamsziruppal (ha van) tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu