A házilag készített fagylalt egyik legfontosabb kiegészítője az ostya vagy tölcsér. Természetesen a fagylaltot tálalhatjuk pohárkelyhekben, csészékben is, de akkor is jól esik mellé valami ropogós aprósütemény. A fagylalt az olaszok nemzeti édessége, így ötletekért érdemes olasz cukrászokhoz fordulni. Íme néhány tipp és ostya recept..
A fagyit nem muszáj tölcsérben vagy pohárkelyhekben tálalni – legyünk kreatívak. Íme néhány példa:
- Töltsünk 1-2 gombóc fagyit félbevágott gyümölcs héjában (pl narancs, citrom, mangó). Tálaljunk mellé friss gyümölcsöt, ropogós kekszet vagy ostyát, majd locsoljuk le fagyi öntettel!
- Előre kisütött leveles tészta kosárkák ideális (és ehető!) csészeként szolgálhatnak.
- Tálaljuk a fagylaltot palacsintába tekerve, gofri szeleteken, vagy két réteg amerikai palacsinta között.
- Brownie tésztát ne a szokásos kockákra, hanem kör alakú tortácskákra vágjunk (egy pohár segítségével). Tegyük át egy csészébe vagy tálkába és borítsuk le 1-2 gombóc fagyival!
- Rétestésztából is könnyen készíthetünk ostyát – pl a görög joghurt fagyi receptben – a fagyit a két réteg kihűlt ostya között tálalhatjuk.
- Egyszerű pohárkelyhekben tálalt fagylalt mellé ideálisak a ropogós, biscotti kekszek. Ezeket, vagy egyéb kekszeket (hagyományos az Amaretto keksz), likőrben áztatott babapiskótát össze is törhetünk apró darabokra – szórjuk a poharakba, töltsük rá a fagyit, majd öntsük le fagyi öntettel. Instant fincsi fagylaltkehely!
A fagylalt mellé íme néhány ropogós ostya recept:
Alapostya
- Hozzávalók: 5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5 dkg liszt, 2 tojásfehérje.
- Elkészítés: Az átszitált porcukrot és lisztet elkeverjük vajjal és tojásfehérjével. Egy evőkanállal halmokat szedünk egy sütőpapírral fedett tepsibe, amiket vékony (kb 1mm) kör alakú lapokká elkenünk a kanál aljával. Kb 5 percig, 175 fokos sütőben átsütjük addig, amíg a széle aranybarna nem lesz.
- Tipp 1: még melegen többféle alakot tudunk formálni: pl tölcsért, hengert, kosárkát, kelyhet. Alkalmazzunk ehhez fakanalat, kúp alakú formát, csészét, poharat, sodrófát stb.
- Tipp 2: liszt helyett alkalmazhatunk hajdinalisztet, barnarizslisztet, darált mandulát is
- Tipp 3: az alaprecepthez adhatunk vanília vagy mandula esszenciát, darált mogyorót, pisztáciát, őrölt fahéjat, gyömbért, Amarettot, egyéb likőrt, konyakot stb. Íme egy variáció:
Mandulás ostya
- Hozzávalók: 5 dkg cukor, 1 tojásfehérje, 4 dkg liszt, ½ tk vaníliaesszencia, 2 ek mandulapehely
- Elkészítés: a hozzávalókat elkeverjük, majd másfél teáskanálnyi halmokat rakunk sütőpapírral kibélelt tepsibe – minimum 6 cm-re egymástól. Kör alakú lapokká elkenjük, 5 percig meleg sütőben átsütjük – akkor jó, amikor a széle barna lesz. Formákat alkotunk a meleg lapokból, vagy hűlni hagyjuk egy sodrófára borítva.
Pikáns ostya
- Hozzávalók: 5 dkg vaj, 7.5 dkg barnacukor, 2 ek golden syrup, ½ tk őrölt gyömbér, 7.5 dkg liszt, ½ tk citromlé
- Elkészítés: a vajat, cukrot, szirupot és gyömbért felmelegítjük. Amikor a vaj elolvadt, levesszük a tűzhelyről, belekeverjük a lisztet és a citromlevet. 1 evőkanálnyi halmokat szaggatunk sütőpapírral fedett tepsibe, amelyeket a kanállal kissé lapossá nyomunk. Előre bemelegített sütőben kb 7 percig aranysárgára sütjük. Óvatosan kivesszük, és még melegen egy fakanál szárára felsodorjuk, óvatosan lehúzzuk, rácson hűlni hagyjuk.
- Tipp: a kihűlt hengereket konyakba vagy olvasztott csokoládéba is márthatjuk.
Egyszerű tölcsér
- Hozzávalók: 2 tojás, 10 dkg cukor, 5 dkg vaj (olvasztva), 5 dkg liszt, ½ tk vaníliaesszencia, 2-3 ek tej, egy csipet só
- Elkészítés: a tojást és cukrot habosra verjük. Belehabarjuk a vajat, tejet, vaníliaesszenciát – majd a sót és lisztet. A massza legyen híg, palacsintaszerű – ha nem az, adjunk hozzá még több tejet. Egy palacsintasütőt kiolajazunk, felmelegítünk, majd 3-4 ek tésztát beleöntünk, amit kb 15 cm-es kör alakká simítunk. Mindkét oldalon aranysárgára sütjük, majd egy tányéron tölcsér formára felcsavarjuk, a széleket az ujjunkkal alaposan egymásra nyomjuk. Rácson hűlni hagyjuk.
- Tipp: ezt a tésztát gofrisütőben is kisüthetjük.
Kapcsolatos cikkek