Az angolok egyik leghíresebb és legkedveltebb desszertje a crumble, ami morzsát jelent, ugyanis a lisztet elmorzsálják vajjal, amivel gyümölcsöket, kompótokat leborítanak, és ezt gyorsan megsütik. Nagyon egyszerű, olcsó és kimondottan finom desszertet kapunk. A klasszikus almás crumble mellett manapság rengeteg verzió létezik, köztük sok egészéges, reformált variációval. Ez a szilvás crumble például gluténmentes zabpehellyel és tejmentes zsiradékkal készült. Továbbá nincs benne extra cukor, de tojás sem – mégis nagyon finom és édes. Természtesen lehet normál zabpelyhet és vajat is alkalmazni a recepthez!
Hozzávalók
- 6 db érett szilva
- 1 marék magtalan aszalt szilva
- ½ csésze zabpehely
- 1 tk fahéj por
- 2 evőkanál puha vaj (vagy tejmentes margarin)
- 2 marék dióbél
- 2 evőkanál juharszirup, datolya szirup vagy méz
- Tálaláshoz: görög vagy krémes joghurt (elhagyható)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A szilvákat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. A szilvákat gerezdekre szeleteljük. Az aszalt szilvát felaprítjuk.
- Mindezeket egy kis, sekély tepsiben elrendezzük, majd leöntjük a juharszirup vagy méz felével. Rászórjuk a fahéj felét.
- A diót egy kis aprítógépben szemcsés morzsává aprítjuk. Egy keverőtálba szórjuk, majd hozzáadjuk a zabpelyhet, a maradék fahéjat és a margarint. Az ujjainkkal addig morzsáljuk, amíg egy zsemlemorzsaszerű keveréket kapunk. Hozzáadjuk a maradék szirupot vagy mézet, és alaposan összedolgozzuk.
- A morzsát a gyümölcsökre szórjuk, egy kanállal kissé lenyomkodjuk.
- Az édesszájúak a tetejét meglocsolhatják még sziruppal vagy mézzel.
- Kb 20 percig sütjük a sütő közepén.
- Amikor a teteje szép aranybarna, kivesszük a sütőből, 5 percig pihentetjük, majd juharsziruppal/mézzel elkevert görög joghurttal (vagy vanília fagylalttal, vaníliakrémmel) tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Gyümölcsös desszertek
- Crumble receptek
- Vegán édességek
- Gluténmentes édességek
- Zabpehely receptek
- Angol édességek