A pikáns paradicsom chutney nagyon finom szósz, ideális hideg és meleg ételek mellé, sajtokhoz, felvágottakhoz, de akár grillezett húsokat is feldobhat. Nagyon könnyen elkészíthető, érdemes sokat legyártani, ugyanis a maradékot le lehet fagyasztani. Ez egy pikáns verzió, de a chilit ki lehet magozni, (így nem lesz csípős ), bár abban az esetben 2 chilit alkalmazzunk!
Hozzávalók
- 6 paradicsom
- 2 lilahagyma
- 1 piros chili
- 4 cm gyömbér
- 10 dkg barnacukor
- 1 dl vörösborecet
- 2 tk mustármag
Elkészítés
- A paradicsomot durván kockákra vágjuk, a hagymát vékonyra szeleteljük, a chilit esetleg magtalanítjuk) és felaprítjuk, a gyömbért megpucoljuk és lereszeljük.
- Egy vastag aljzatú lábasba tesszük az összes hozzávalót, felforraljuk. Alacsony hőmérsékleten, kb 1 óráig sűrű, ragadós lekvárrá főzzük. Ha szükséges, adunk hozzá egy kis vizet.
- Amikor a hagyma puha, és a folyadék majdnem teljesen elpárolgott, akkor jó.
- Hűlni hagyjuk, majd áttöltjük sterilizált üvegekbe (kb 2×250 ml-es üvegre lesz szükség)
Tippek:
- Hűtőszekrényben tárolva akár 2-3 hétig is eláll.
- Tálaljuk hideg húsok, felvágottak mellé, különösen finom kéksajtok kísérőjeként.
- Ideális szendvicsekbe, rágcsálnivalókkal vagy crostinin, sajtos kekszeken stb.
- Remekül hasznosítható parti falatok készítéshez, de akár egy piknik kosárba is csomagolhatunk belőle (természetesen egy kisebb üvegbe áttöltve).
- A pikáns paradicsom chutney-t le is lehet fagyasztani – 2-3 hónapig tárolható a mélyhűtőben.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu