Az indiai konyha egyik leghíresebb étele a dal (vagy dhal, daal) tadka, amely egy fűszeres lencsefőzelékszerűség. A tadka „temperálást” jelent – ami azt jelenti, hogy a fűszereket vajban vagy olajban megpárolják, és ezt belekeverik a pépesre főtt lencsébe. Mivel a daal az egyik alapétel Indiában, így rengeteg verziója létezik. A következő vegán indiai lencsetál sült paradicsommal kiegészítve válik különlegessé, a tadka a sütőben, nem serpenyőben készül. Ideális köret egy indiai menüben vagy naan kenyérrel, rizzsel tálalva remek könnyű ebédként is. A paradicsom sütése előre elkészíthető.
Hozzávalók
A sült paradicsomhoz:
- 45 dkg paradicsom
- 2 fej lilahagyma
- ½ fej fokhagyma
- 1 db chili
- 1 tk curry por (medium vagy erős)
- 1 tk édesköménymag
- 1 tk római köménymag
- 1 tk mustármag
- 1 tk görögszéna mag (Fenugreek)
- 1 tk curry levél
A lencséhez:
- 25 dkg vöröslencse
- 1 db gyömbér (2cm)
- 1 db kurkuma gyökér (2cm) vagy 1-2 tsk kurkuma por
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 darab fahéj kéreg
- 1 darab babérlevél
- 1 liter víz
- Só, bors
- 1 zöldcitrom
- 1 marék korianderlevél
Elkészítés
- A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, és a vágott oldalukkal felfelé egy tepsibe tesszük.
- A hagymát karikákra vágjuk, és a paradicsom közé tesszük. Hozzáadjuk a fokhagymát (héjjal) és a chilit.
- A fűszereket összekeverjük és a zöldségekre szórjuk. Sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk 2 evőkanál növényi olajjal.
- Sütőben 25 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni. Eltávolítjuk a fokhagyma héját és a chili szárát. (Hűtőben 2-3 napig tárolhatjuk a sült zöldségeket a kifolyt lével együtt).
- A vöröslencsét alaposan átmossuk, lecsepegtetjük, majd egy lábasba tesszük.
- Felöntjük a vízzel, és hozzáadjuk a kurkuma gyökeret, gyömbért, fokhagymát, babérlevelet és fahéjat, és kb fél teáskanál sót.
- Felforraljuk, a keletkezett habot leszűrjük, majd alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a lencse besűrűsödik és pépessé válik – ez kb 30-40 perc lesz. A fahéjat és a babérlevelet eldobjuk.
- A lencséhez adjuk a fűszeres sült paradicsomot, beleértve a levét is.
- Felforraljuk, lekapcsoljuk a tűzhelyt és fedő alatt 5 percig pihentetjük.
- Belekeverjük a friss korianderleveleket, majd zöldcitrom gerezdekkel, melegen tálaljuk.
Kapcsolatos receptek