A Portugál sertés aprópecsenye (porco com batatas) az egyik legnépszerűbb családi étel Portugáliában. Valójában nagyon hasonlít a magyart Brassóira, de áltatában fűszeresebb és kaliforniai paprika is van benne, továbbá borral is felöntik. Ez a modern verzió a sütőben készült, mert így egészségesebb és szinte magától sül, miközben mást is lehet csinálni. Ideális egy laza hétvégi ebédre vagy rohanós hétköznapokon.
Hozzávalók
- 45 dkg kockára vágott sertéshús (comb vagy lapocka)
- 45 dk burgonya
- 1 piros paprika (Kaliforniai vagy kápia)
- 4 gerezd fokhagyma, szeletelve
- Só és bors (ízlés szerint)
- 2 evőkanál sült-grillezett paprika paszta
- ½ csésze fehérbor
- 2 evőkanál olívaolaj
- Apróra vágott zöldpetrezselyem
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk – akkora legyen, mint a sertéshús, amelyet esetleg kisebb darabokra kell vágni. (Mindkettő kb 2-3 cm nagyságú legyen)
- Enyhén kiolajozunk egy nagy tepsit vagy hőálló tálat. A burgonya és sertés kockákat elrendezzük, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a felaprított paprikát.
- Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a paprikapasztát és a fehérbort. Jól összekeverjük.
- Az edényt fóliával vagy fedővel lefedjük, és körülbelül 60-80 percig puhára sütjük.
- A sütés utolsó 15 percében levesszük a fedelet vagy a fóliát, hogy kissé megpiruljon a hús és a krumpli.
- Apróra vágott zöldpetrezselyemmel és ropogós salátával tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu