St Patrick napját (március 17.) ír marharaguval szokás ünnepelni világszerte. A tökéletes marharagu Guinness-szel készül, amelynek főzése órákig tart, mert általában gyengébb minőségű vagy idősebb húst alkalmaznak hozzá. A főzési időt azonban fel lehet gyorsítani egy kukta használatával. Ha nincs kuktánk, akkor egy vas edényben (lefedve) pároljuk a sütőben, 160 fokon, kb 3 órán át keresztül. Ez a barna sörös marharagu az irish stew egyszerűsített verziója, elkészíthető egyéb barna sörrel is. Remek hűvös, téli estéken.
Hozzávalók
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- 1 kg pörköltnek való marhahús
- 1 vöröshagyma
- 6 szál sárgarépa
- 2 db édesburgonya vagy burgonya
- 2 evőkanál kukorica alapú étkezési keményítő vagy normál liszt
- ½ L barnasör – angolul stout beer (pl. Guinness)
- 1 marhahús leveskocka
- 3 db babérlevél
- 1 szál kakukkfű
Elkészítés
- A marhahúst kockákra vágjuk. A hagymát, sárgarépát és az édesburgonyát megpucoljuk, majd felaprítjuk.
- A kuktában vagy fedeles vasedényben felhevítjük az olajat, majd a húst átsütjük. Amikor kifehéredett, kiszedjük egy tálba.
- A lábasba tesszük a zöldségeket, és pár percig keverjük. Hozzáadjuk az étkezési keményítőt, és fél percig keverjük, majd felöntjük a sörrel.
- Feljebb vesszük a hőfokot, hozzáadjuk a leveskockát és a fűszernövényeket.
- Lezárjuk a kukták, majd nyomás alatt 30 percig főzzük. Kikapcsoljuk a tűzhelyt, és hagyjuk magától lehűlni. Ha vasedényt alkalmazunk, azt betesszük a 160 fokra elémelegített sütő közepébe, és kb 3 órán át keresztül puhára pároljuk a húst.
- Krumplipürével vagy főtt krumplival tálaljuk.
Kapcsolatos receptek