A vérnarancsnak rövid a szezonja, általában két-három hét, ami február közepén már kapható. Ez a vegán fordított vérnarancs torta mutatós, finom és egyszerű. Gluténmentes lisztkeveréket is lehet alkalmazni hozzá. Ideális Valentin-napra, évfordulókra és egyéb különleges alkalmakra.
Hozzávalók
A tortához:
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 4 evőkanál narancslé
- 4 vagy 5 vérnarancs
- ½ csésze bio kókuszcukor
- ½ csésze finom polenta
- 1,5 csésze liszt (gluténmentes is jó)
- 1 tk sütőpor
- ½ teáskanál szódabikarbóna
- 1 ½ csésze dióbél
- 2 narancs reszelt héja
- ½ csésze repceolaj
- 2 evőkanál juharszirup
- 1 tk vanília esszencia
- ½ csésze mandulatej
A mázhoz:
- 2 evőkanál kókuszcukor
- 4 evőkanál víz
- 1 evőkanál juharszirup
- Egy vérnarancs reszelt héja
Elkészítés
- Az őrölt lenmagot összekeverjük a narancslével. Félretesszük.
- A sütőt előmelegítjük 170 C-ra.
- Egy kerek tortaformát kiolajozunk, majd a forma aljába kevés polentát szórunk (a torta nem ragad le így a formába). A tortaforma alját sütőpapírral kibéleljük.
- Két narancsot meghámozunk és vékonyan felszeleteljük. A héj darabokat egy kislábasba tesszük.
- A narancsszeletekkel szorosan kibéleljük a tortaforma alján. A szeletek közötti réseket kitoldjuk narancs darabokkal.
- Kevés kókuszcukorral meghintjük a narancsokat.
- Egy keverőtálban összekeverjük a lisztet, kókuszcukrot, polentát, sütőport és a szódabikarbónát..
- A maradék narancs héját lereszeljük, majd a húsukat egy kis robotgépbe tesszük és pürézzük. Hozzáadjuk a diót, és morzsás állagra pürézzük.
- Egy kis tálban összekeverjük az olajat, reszelt narancshéjat, juharszirupot és a vaníliát. Belekeverjük a narancs-dió keveréket.
- A nedves keveréket a szárazhoz adjuk, és összekeverjük. Végül hozzáadjuk a mandulatejet és simára keverjük.
- A masszát a tortaformába, a narancs rétegre öntjük, egyenletesen elosztva.
- A süteményt a sütő közepén kb. 40 percig sütjük. Tűpróbát tartunk – amikor a torta közepébe szúrt pálcika vagy hústű tisztán jön ki, akkor átsült a sütemény.
- Amikor a torta elkészült, kikapcsoljuk a sütőt, és a sütőben 10 percig pihentetjük.
- Amíg a torta a sütőben pihen, elkészítjük a szirupot: a cukrot, vizet, és a félretett narancshéjat a lábasban felforraljuk, majd kb. 5 percig sziruppá főzzük. A szirupot leszűrjük, és eltávolítjuk a narancshéjat. A szirupot visszaöntjük a lábasba, hozzáadjuk a juharszirupot, és további 3-5 percig sűrű sziruppá főzzük.
- A tortát kivesszük a sütőből, 10 percig a tepsiben pihentetjük, majd egy rácsra kifordítjuk (a torta alja nézzen felfelé).
- Óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt, majd egy szilikon ecset segítségével, a sziruppal megkenjük a narancs szeleteket.
- Amikor kihűlt, szeleteljük és tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu