Ez a sonkába göngyölt gombás szűzpecsenye almával melegen találva ideális egy ünnepi vagy vendégváró vacsorára, különösen karácsonykor és szilveszterkor. Hideg tálalva remek parti falat lehet bulikon vagy névnapi-szülinapi italozás kisérőjeként.
Hozzávalók
- 50 dkg sertés szűzpecsenye
- 1 kocka vaj
- 2 evőkanál olívaolaj
- 15 dkg gomba
- ½ vöröshagyma vagy 1 mogyoróhagyma
- 1 evőkanál reszelt parmezán sajt
- 2 db zsályalevél
- 10 dkg prosciutto (például Pármai sonka)
- 2 db alma
- Zsályalevelek a díszítéshez
- Méz vagy juharszirup (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 C fokra.
- A gombát, hagymát és a zsályaleveleket apróra vágjuk.
- A vajat és az olaj felét egy serpenyőben felhevítjük. Hozzáadjuk a gombát és a hagymát, és puhára sütjük.
- Amikor a folyadék elpárolgott, lekapcsoljuk a tűzhelyt és hűlni hagyjuk, majd a parmezánt és az aprított zsályát belekeverjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Az aprópecsenyét egy vágódeszkára helyezzük, és hosszában bevágjunk, azaz nem vágjuk át egészen. A keletkezett zsebet megtöltjük a gombás keverékkel.
- A sonka szeleteket egy vágódeszkára kiterítjük, egymást rétegesen kissé lefedve, majd a töltött szűzpecsenyét ráhelyezzük (nem középre, hanem a sonka-göngy egyik végére). Óvatosan és szorosan feltekerjük a sertéshúst a sonkába.
- Egy serpenyőben felforrósítjuk a maradék olajat, és a húst pár percig átsütjük (zárt oldallal lefelé, hogy ne nyíljon ki a sonka), majd megfordítjuk és egy-két percig megpirítjuk.
- Közben kimagozzuk az almát és felnegyedeljük. Ízlés szerint megkenjük mézzel vagy juharsziruppal.
- A sonkát egy tepsibe tesszük, köré szórjuk az almát, meglocsoljuk egy kis olajjal és meghintjük frissen őrölt borssal.
- Pár zsályalevéllel díszítjük.
- Kb 30 percig sütjük. Ha szükséges, azaz túl barna a sonka, fóliával leborítjuk a tepsit.
- Legalább 5 percig pihentetjük, mielőtt szeletekre vágjuk.
- A keletkezett szósszal és a karamellizált almával leöntve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
- Sertés recepetek
- Sonka receptek
- Szilveszteri receptek
- Húsvéti receptek
- Karácsonyi receptek
- Gombás receptek
Zest.hu