Ez a mandulás banánkenyér quinoa liszttel készül, így glutén-mentes, továbbá tejmentes, egészséges és különlegesen finom is. Legközelebb a tojást is elhagyom, így vegán lesz. Nem túl édes – az édesszájúak adhatnak hozzá még mézet vagy barnacukrot. Nagyon jól passzol a délelőtti kávé vagy a délutáni tea mellé. Bulikra is ideális.
Hozzávalók
- 1 csésze őrölt mandula
- ½ csésze quinoa liszt
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 1 evőkanál kókuszliszt
- 1 evőkanál nyílgyökér por (keményítő)
- 1 tk fahéjpor
- 1 tk sütőpor
- 2 nagy tojás, felverve
- 2 banán, pürézve
- 1 tk vanília esszencia
- 1 evőkanál növényi olaj
- 3 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 evőkanál almaecet
- ½ csésze apróra vágott, jó minőségű csokoládé (minimum 70%-os) (opcionális)
Elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 170 C fokra. Egy közepes kenyérformát kibélelünk sütőpapírral.
- A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, banánt, olajat, a mézet vagy szirupot és az ecetet. Addig keverjük, amíg sima tésztát nem kapunk. Beleforgatjuk a csokoládé darabkákat.
- A tésztát a formába kanalazzuk, a tetejét elsimítjuk.
- A sütő közepén 45 percig szép barnára sütjük. Tűpróbát tartunk – ha a közepébe szúrt nyárs tisztán ki jön ki, akkor átsült. Ha nem visszatesszük a sütőbe, és 5 percenként ellenőrizzük.
- Amikor kész van, a formát kivesszük a sütőből, és 10 percig pihenetjük, majd a banánkenyeret áttesszük egy rácsra. Amikor teljesen kihűlt, szeletelve tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu