A rozmaringgal és fokhagymával tűzdelt báránysült egy klasszikus brit vasárnapi ebéd. Ebben a változatban új burgonyával, articsókával és citrommal együtt készül, így különleges dimenziót kap. Éppen ezért ez a bránysült articsókával és újburgonyával ideális húsvéti ünnepi ebédre vagy vacsorára.
Hozzávalók
- 1,5-2 kg báránycomb
- 4-5 ág rozmaring, 3cm-es darabokra vágva
- 75 dkg újburgonya
- 6 fokhagyma gerezd
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 konzerv (kb. 40 dkg) articsóka szív, lecsepegtetve
- 1 citrom
- 1.5 dl csirkeleves vagy fehérbor
Elkészítés
- A sütőt 180 ° C-ra előmelegítjük.
- Vékonyan felszeletelünk két fokhagyma gerezdet, a többit kissé összezúzzuk.
- Nagyságtól függően, vastag szeletekre vagy félbe vágjuk a burgonyát.
- Éles késsel bemetsszük a bárányhúst néhány helyen, majd mindegyik résbe egy szelet fokhagymát és egy kis darab rozmaringot nyomunk. Sózzuk, borsozzuk, majd olajat bedörzsöljük.
- A burgonya szeleteket egy tepsiben elrendezzük, majd megszórjuk a fokhagymával és a maradék rozmaringgal. Lelocsoljuk olívaolajjal, majd sóval, borssal fűszerezzük. Óvatosan átkeverjük és egyenletesen elrendezzük a tepsiben. A báránycombot rátesszük, és a tepsit lazán lefejük fóliával.
- 40 percig sütjük, majd a fóliát eltávolítjuk.
- A citromot karikákra szeleteljük, az articsóka szíveket lecsepegtetjük. Ezeket a burgonyához adjuk, majd 15 percig sütjük tovább a sütőben.
- Kivesszük megint a tepsit a sütőből, és az alapelvessel vagy borral felöntjük.
- A sütő hőmérsékletét 200 ° C-ra állítjuk, és további minimum 20 percig sütjük (pink lesz a hús középen), vagy tovább, ha teljesen átsülve kedveljük.
- A báránycombot áttesszük egy tálra, letakarjuk, és 15-20 percig pihentetjük. (Ez nagyon fontos, nem szabad kihagyni!).
- A tepsis burgonyát és articsókát a kikapcsolt sütőben melegen tartjuk.
- A báránycombot felszeleteljük és a citromos burgonyával és articsókával tálaljuk, egyéb körtek, saláták társaságában.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu