Ez a gyömbéres cékla és sárgarépa krémleves nem csupán vegán és szuper egészséges, de ideális a téli ünnepekre is. Halloween bulira pókhálót lehet rá rajzolni sűrű tejszínnel vagy krémes joghurttal; vagy csak találjuk denevér-szellem-tök formákra vágott tortilla lappal, pirítóssal! Karácsonyi, szilveszteri bulikon melegítő, alkoholmentes aperitifként tálalható. De nagyon finom, immunerősítő leves hűvös estéken pl frissen sült pogácsával fogyasztva.
Hozzávalók
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
- 2 közepes sárgarépa
- 2 nagy vagy 3 közepes cékla
- 750 ml zöldségleves (kb.)
- 1 narancs vagy mandarin frissen csavart leve
Elkészítés
- Felaprítjuk a hagymát és fokhagymát. Meghámozzuk, majd durván felvágjuk a sárgarépát és céklát.
- Egy serpenyőben 1 evőkanál olívaolajat hevítünk, és 5 percig lassan megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát és a gyömbért, és egy percig kevergetve sütjük.
- Hozzáadjuk a sárgarépa és a cékla darabokat, átkeverjük, majd felöntjük annyi alaplevessel, hogy a zöldségeket éppen ellepje.
- Felforraljuk, lefedjük és 25-30 percig takarék lángon rotyogtatjuk.
- Amikor a zöldségek megpuhultak, botmixerrel selymesre és simára pürézzük. Hozzáadjuk a mandarin levét és extra zöldséglevest, ha túl sűrű a leves.
- Ha szükséges, felmelegítjük.
- Tökmaggal megszórva és esetleg tejföllel tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu