Vegán vagy húsmentes napokon az egyik legegyszerűbb étel egy zöldséges tészta. Ez a sült padlizsános-rukkolás tészta 15 percen belül az asztalon lehet, ha maradék vagy elősütött padlizsánnal készül. A tészta nagyon finom, kiadós és egészséges is! Vegetáriánusok kiegészíthetik reszelt parmezán sajttal. Melegen és hidegen is tálalható, így ideális kirándulásokra, piknikre vagy bulikra is.
Hozzávalók
- 1 közepes padlizsán
- 200g spagetti (vagy egyéb száraz tészta, ami lehet gluténmentes is)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál tahini paszta
- 2 marék rukkola
- ½ teáskanál őrölt kömény
- 1 csipet cayenne vagy csípős paprika
- Só, bors
- ½ citrom leve
- 1 evőkanál pirított fenyőmag
Elkészítés
- Grillsütőn vagy sütőben puhára sütjük a padlizsánt (egészben) majd hűlni hagyjuk. Felhasználásig a hűtőszekrényben tároljuk (kb 5 napig lehet)
- A csomagoláson található utasítást követve a tésztát megfőzzük, majd lecsepegtetjük, a főző vízből egy bögre vizet megtartva.
- Enyhén megpirítjuk a fenyőmagot, félretesszük.
- Kanállal kikaparjuk a padlizsán húsát, egy aprítógépbe tesszük. Hozzáadunk egy marék rukkolát, a fűszereket, fokhagymát, tahinit és citromlevet. Durva pasztává pürézzük. Megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk – adhatunk hozzá még több citromlevet és fűszert, ha szükséges.
- Összekeverjük a padlizsános pasztát a tésztával, és hozzáadunk egy-két kanál főzővizet. Ha szükséges, kissé átmelegítjük.
- Óvatosan belekeverjük a maradék rukkola leveleket, majd a pirított fenyőmaggal és frissen őrölt borssal megszórva tálaljuk.
Kapcsolatos receptek
Zest.hu