A következő édes-savanyú pulykamell egy fúziós variáció – a hússzelet egészben sül, nem falatokra vágva, amit a közkedvelt kínai mártás egyszerűsített verziójával tálalunk. Negyed órán belül az asztalon lehet, körettel együtt, amit a hússal párhuzamosan könnyen el lehet készíteni.
Hozzávalók
- 4 szelet filézett pulykamell
- 2 tk reszelt citromhéj
- 3 cm gyömbér
- 1.5 dl csirkeleves
- 2 ek citromlé (friss)
- 1 ek méz
- 1 tk étkezési keményítő
- 1 ek víz
Elkészítés
- Ha szükséges, a melleket vékony szeletekre kiklopfoljuk (kb 1 cm vastagra).
- Sózzuk, borsozzuk, majd kiolajozott serpenyőben mindkét oldalon kb 2 percig barnára kisütjük.
- Közben lereszeljük a citrom héját, megpucoljuk a gyömbért és gyufa nagyságú csíkokra felvágjuk.
- A serpenyőt egy papírtörlővel óvatosan kitöröljük, majd kevés olajat felforrósítunk (elég befújni egy olajspray-vel), és ebben a citromhéjat és a gyömbér csíkokat 1 percig kevergetjük. Amikor aromásak, hozzáadjuk a levest, mézet és citromlevet.
- A vizet elkeverjük a keményítővel. Ezzel besűrítjük a mártást. Amikor a mártás selymes és szirupos, visszatesszük a hússzeleteket, kb 1 percig átmelegítjük.
- Tálaljuk, leöntjük a mártással.
Tippek
- Köretként krumplipüré vagy batátapüré, illetve thai párolt rizs passzol mellé leginkább. Továbbá ajánlatos párolt zöldséget vagy salátát is tálalni hozzá.
- Mielőtt a húst kisütjük, ügyeljünk arra, hogy a serpenyő forró legyen – így hirtelen lezárulnak a hús pólusa, azaz nem szárad ki.
- Mivel az édes-savanyú pulykamell nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthető, így ideális hétköznapi vacsorára vagy laza hétvégi ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu