A roast beef az angol konyha egyik specialitása, és az angolok egyik kedvenc étele. Éppen ezért elég sok verziója létezik. A következő tormás marhasült egyszerűen elkészíthető, de fontos a hús jó minősége.
Hozzávalók
- 3 fej vöröshagyma
- 5 dkg vaj
- 2 ek bors
- 2 ek reszelt torma
- 1 ek kakukkfű levél (friss)
- 1 kg marhahús (egészben)
- 1 ek étkezési keményítő (kukoricás)
- 2 ek olívaolaj
Tormás mártáshoz: 1 ek tört bors, 2 ek reszelt torma, 1 dl görög joghurt (vagy créme fraiche)
Elkészítés
- A sütőt 200°C-ra előmelegítjük.
- A hagymákat megpucoljuk, majd vastag szeletekre felvágjuk. Egy kivajazott tepsit ezekkel kibélelünk.
- A vajat, tormát, borsot és kakukkfű leveleket sima pasztává összeturmixoljuk. Ezzel a hús tetejét lefedjük, amit a hagymára fektetünk. A húst megszórjuk az étkezési keményítővel, majd meglocsoljuk az olajjal. A sütőben a kívánt állag eléréséig 45-90 percig sütjük.
- Közben a tormás mártást kikeverjük.
- A tormás mártással és a hagymával tálaljuk.
- Tálalás előtt megsózzuk.
Tippek
- A roast beef mellé tepsiben sült burgonyát, párolt zöldségeket és Yorkshire pudding-ot szokás tálalni.
- A sütés ideje attól függ, hogy mennyire angolosan kedveljük a húst – kb 45-50 perc sütés medium rare állagot jelent, ami azt jelenti, hogy középen rózsaszín marad a hús (de nem véres!).
- Fontos, hogy a hús kiváló minőségű legyen (lehetőleg érlelt)- tejmarha húsa nem alkalmas ehhez a recepthez!
- A tormás marhasült egy tipikus angol vasárnapi ebéd, de ideális vendégváró, ünnepi alkalmakra is.
Kapcsolatos cikkek
- Angol receptek
- Angol marhasült (hagyományos módon)
- Marhahús receptek
Zest.hu