A következő narancsos kacsasült egy narancsos-balzsamecetes mázzal készül, amely által karamellizálódik a kacsa bőre. Nagyon egyszerűen elkészíthető, így ideális laza vendégváró vagy ünnepi alkalmakra.
Hozzávalók
- 1 kacsa (kb 1.5 kg)
- 2 db narancs
- 1 fej lilahagyma
- 1 fahéj rúd
- 1 bögre balzsamecet
- Só, bors
Elkészítés
- A kacsát megmossuk, megtöröljük, és legalább 2-3 órán keresztül száradni hagyjuk.
- A sütőt 190 fokra előmelegítjük.
- A narancsokat megmossuk, megtöröljük. Az egyiket felkarikázzuk.
- A hagymát megpucoljuk, felszeleteljük.
- A kacsa üregét megsózzuk, borsozzuk, majd lazán megtömjük a hagyma és narancs szeletekkel.
- A kacsa bőrét bedörzsöljük sóval és borssal, majd késsel kereszteket metszünk a bőrön – de a húsba ne vágjunk bele!
- A kacsát egy kisebb tepsibe helyezzük, majd a sütőben kb 60 percig sütjük.
- Közben a balzsamecetet felforraljuk, felére redukáljuk, egy kis tálba töltjük. A narancs levét kicsavarjuk, ezt is felére redukáljuk a tűzhelyen, majd a balzsamecettel elkeverjük.
- 50 perc után a kacsát kivesszük sütőből, megnézzük a combnál, hogy ízlésünknek megfelelően átsült-e. Ha igen, leöntjük a keletkezett zsírt és szaftot. A mázzal alaposan, kétszer-háromszor bekenjük a kacsa bőrét, majd visszatesszük a sütőbe 10-15 percre.
- Amikor szép barnára sült, kivesszük, a maradék mázzal leöntjük, pihentetjük.
- Közben a zsírt leszűrjük, a visszamaradt szaftból és a kacsából kifolyó léből mártást készítünk a tűzhelyen.
- A kacsát felvágjuk, a mártással leöntve tálaljuk.
Tippek
- Használjuk ki a sütőt- köretként készítsünk sült zöldségeket. Pl remekül passzol a kacsához a tört sült burgonya vagy a sült sárgarépa receptünk. Természetesen tálalhatjuk a szokásos párolt káposztával is.
- A sütés ideje attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a kacsát. A kacsa, a marhahúshoz hasonlóan, kissé pink-en optimális – de nem mindenki kedveli így a húst, így feltétlenül egyeztessünk a vendégeinkkel.
- A kacsa kiszárítása fontos előkészület, akár előző nap is elvégezhetjük, és hagyjuk száradni a hűtőszekrényben (így lesz ropogós a bőr!)
- A narancsos kacsasült egy érdekes ugyanakkor egyszerű verzió, nem csak karácsonyra, hanem egyéb ünnepi, családi, vendégváró alkalmakra is ajánljuk.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu