A bárányhús klasszikus társai a rozmaring és fokhagyma. A következő fűszervajas báránysült is ezzel a két alapanyaggal készül, de a szokásostól eltérően nem tűzdeljük a húst, hanem vajjal elkeverjük, és ezzel bemasszírozzuk a húst..
Hozzávalók
- 1 kisebb báránycomb (vagy fél báránycomb)
- 2 dkg vaj
- 3 duci gerezd fokhagyma
- 4 szál rozmaring (levelei)
- Őrölt bors és só
- Mártáshoz: 1 dl vörösbor, kis darab vaj, 1-2 tk étkezési keményítő
Elkészítés
- A húst szobahőmérsékletre felengedjük.
- A fokhagymát a vajba reszeljük. A rozmaringleveleket felaprítjuk, a fokhagymás vajjal elkeverjük. Hozzáadjuk az őrölt borsot és sót.
- A hús felszínét kb 30 helyen összevagdossuk, majd a fűszeres vajjal jól bedörzsöljük, az ujjunkkal alaposan a résekbe masszírozva a vajat.
- A combot egy tepsibe helyezzük, lazán letakarjuk fóliával. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük.
- Kb félóra múlva levesszük a fóliát, majd további kb egy órán át sütjük.
- A húst kivesszük a sütőből – a tepsiben hagyjuk, letakarjuk a fóliával és 15 percig pihentetjük.
- A keletkezett hússzaftot óvatosan egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a vajat és bort, majd beleszórjuk az étkezési keményítőt. Selymes, nem túl sűrű mártássá redukáljuk.
- A húst felszeleteljük, a mártással leöntve tálaljuk.
Tippek
- Köretként tepsis sült burgonya vagy krumplipüré passzol mellé leginkább – és párolt zöldség vagy zöldségsaláta.
- Rozmaring helyett alkalmazhatunk édesköménymagot is – ezt egy mozsárban törjük össze. Ebben az esetben érdemes kiegészíteni a vajat 1-2 szelet olajban eltett szardellával is!
- A hús sütése attól függ, hogy mennyire átsülve kedveljük a húst. A marhasülthez hasonlóan a báránysült is pink-en ideális, ehhez elég kb 45-50 perc sütés.
- A fűszervajas báránysült kimondottan szuper lehet egy vendégváró vagy ünnepi, családi húsvéti ebédre.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu