A következő hátszín zöldfűszeres paradicsommal tálava egy különleges, dél-amerikai főételt varázsol az asztalunkra, amit nagyon gyorsan és egyszerűen elkészíthetünk. Alapfeltétel azonban a hús minősége és a zöldfűszerek frissessége.
Hozzávalók
- 2 vastag szelet hátszín
- 2 gerezd fokhagyma, préselve
- 1 ek kapribogyó
- Fél citrom reszelt héja és kicsavart leve
- 1 kis csokor menta
- 1 kis csokor zöldpetrezselyem
- 1 kis csokor bazsalikom
- 2 szelet olajban eltett szardella (lecsepegtetve)
- 1 tk szárított chili pehely
- 4-5 ek olívaolaj
- 20 dkg koktél paradicsom
Elkészítés
- A húst szobahőmérsékletre felengedjük.
- A paradicsomokat félbevágjuk, egy edénybe szórjuk.
- A többi hozzávalót aprítógépben durván összeturmixoljuk, a végén folyamatosan adagolva hozzá az olajat.
- A paradicsomra kiszedjük egy kanállal a mártást. Elkeverjük, megkóstoljuk, sózzuk, borozzuk. Félretesszük.
- Egy grillserpenyőt felforrósítunk, vagy grillsütőt előkészítünk. A húst mindkét oldalon megsózzuk, majd olívaolajjal bedörzsöljük.
- A forró grillsütőn mindkét oldalon átsütjük, miközben félpercenként megfordítjuk. Amikor a kívánt állagot elértük, a húst egy tényérra kiszedjük, lefedve 5 percig pihentetjük.
- A zöldfűszeres paradicsommal lefedve tálaljuk.
Tippek
- Tálaljuk friss kenyérrel, kenyérlepénnyel – vagy krumplipürével.
- A hús sütésnek ideje a kívánt állagtól függ – lásd steak tippek.
- A zöldfűszerket kimérhetjük marékkal is, pl ha konyhakertből tépjük le a leveleket – 1 kis csokor kb 1 maréknyinak felel meg.
- Ehhez a recepthez csakis jó minőségű, érlelt hátszín szelet alkalmas – a tejmarha húsa nem jó. A hús legyen minimum 2-3 cm vastag!
- A maradék zöldfűszeres mártást felhasználhatjuk salátákhoz, grillezett húsokhoz, halakhoz.
- A hátszín steak zöldfűszeres paradicsommal ideális vendégváró alkalmakra, vagy nyári grill-partykra, hiszen a paradicsomsaláta előre elkészíthető, a hús sütése max 5-7 perc. Hétvégi brunch-ként vagy gyors vacsoraként is szuper.
Kapcsolatos cikkek
Zest.hu